Conferință internațională pentru marcarea a 20 de ani de la semnarea de către România a Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale

de clujazi

Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, la data de 30 aprilie 2015, o conferință internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea și ratificarea de către România a Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale.

Foto: Arhiva

Conferința va beneficia de prezența deosebită a domnului Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituţionale şi al statului de drept.

Reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai minorităților naționale, politicieni vor discuta despre protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din perspectivă istorică, juridică, socio-culturală, precum și despre modelul României în materie de protejare și promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care are ca obiective fundamentale interculturalitatea și participarea activă a minorităților la procesul de luare a deciziilor în viaţa publică.

Conferința își propune să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internațional dedicat exclusiv minorităților naționale în promovarea diversității culturale, a multiculturalității, a bunei conviețuiri, a toleranței la nivelul societății. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului între culturi, între comunități cu valori culturale diferite, contribuie, fără îndoială, la definirea unui spațiu de conviețuire pașnică, tolerant, integrator, dinamic și creator deopotrivă.

Conferința se va desfășura la Universitatea Babeș-Bolyai, Aula Magna, la data de 30 aprilie 2015, începând cu ora 10, limbile de lucru fiind engleza și româna.

Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, reprezintă cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptată la Strasbourg, la data de 1 februarie 1995 şi intrând în vigoare la data de 1 februarie 1998. Un număr de 39 de state sunt părţi la această Convenţie.

Convenţia-cadru reprezintă primul instrument multilateral cu forţă juridică destinat minorităţilor naţionale. Adoptarea sa a marcat un moment de mare însemnătate în domeniul respectării drepturilor omului, plasând Consiliul Europei în centrul organismelor internaţionale de referinţă în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

România a semnat Convenţia în ziua adoptării acesteia (1 februarie 1995), alături de alte 20 de state europene, gest care a fost apreciat la acel moment ca reflectând un angajament ferm al României în vederea continuării politicilor sale vizând consolidarea regimului juridic de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de pe teritoriul său. Din partea României a semnat Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe de la acea vreme.

România a fost primul stat care a ratificat documentul, la data de 29 aprilie 1995, depunând instrumentul de ratificare la data de 11 mai 1995 (în mai puţin de 3 luni de la adoptarea sa).

Primul raport de monitorizare a fost transmis în atenţia Comitetului Consultativ la data de 24 iunie 1999, în prezent, fiind în desfăşurare cel de-al 4-lea ciclu de monitorizare, demarat în decembrie 2014.

Conform ultimei evaluări a Comitetului Consultativ (martie 2012), ” de la ratificarea Convenției cadru, autoritățile [române] au continuat eforturile pentru protejarea minorităților naționale și au menținut o abordare incluzivă de comunicare cu reprezentanții minorităților naționale”. Totodată, în opinia Comitetului, se arată că au fost depuse eforturi numeroase pentru a promova atât dialogul intercultural între majoritate și minoritățile naționale, cât și între diversele minorități naționale.

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), care este un important organ consultativ al Consiliului Europei, deţine o expertiză consolidată în domeniul protecției persoanelor aparținând minorităților naționale, elaborând o serie de valoroase rapoarte, opinii și studii în această materie.

În seria principalelor documente adoptate de Comisia de la Veneția în domeniul protecției persoanelor aparținând minorităților naționale se înscriu următoarele:

Aviz privind interpretarea articolului 11 al proiectului de Protocol al Convenției Europene a Drepturilor Omului, anexat la Recomandarea 1201 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (1996)

Aviz privind dispozițiile Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, care ar trebui acceptate de către toate statele contractante (1996)

Notă de sinteză privind participarea persoanelor aparținând minorităților naționale la viața publică (1998)

Un cadru general juridic de referință pentru a facilita reglementarea conflictelor etno-politice în Europa (2000)

Raport privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de către statul lor înrudit (2001)

Aviz privind proiectul de lege referitor la drepturile minorităților naționale din Bosnia și Herțegovina, pregătit de Ministerul drepturilor omului și refugiaților din Bosnia și Herțegovina (2001)

Aviz privind posibilele grupuri de persoane în privința cărora Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale ar putea fi aplicată în Belgia (2002)

Aviz privind legea constituțională referitoare la drepturile minorităților naționale în Croația (2003)

Aviz privind proiectul de lege modificând legea referitoare la minoritățile naționale din Lituania (2003)

Aviz privind proiectul de lege revizuit referitor la exercitarea drepturilor și libertăților entităților naționale și etnice în Muntenegru (2004)

Aviz privind proiectul de lege referitor la statutul populațiilor indigene din Ucraina (2004)

Aviz privind două proiecte de lege modificând legea minorităților naționale din Ucraina (2004)

Raport privind reglementările electorale și acțiunea afirmativă pentru participarea minorităților la adoptarea deciziilor (2005)

Aviz privind proiectul de lege referitor la statutul minorităților naționale care trăiesc în România (2005)

Raport privind non-cetățenii și drepturile minorităților (2006)

Raport privind votul dublu pentru persoane aparținând minorităților naționale (2008)

Studiu privind protecția minorităților naționale și alegerile (2008)

Aviz privind proiectul de lege referitor la limbile din Ucraina (2011)

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.