Bugetul de Venituri şi Cheltuieli a fabricii Clujana a fost respins, ieri, de către consilierii judeţeni, principala nemulţumire a opoziţiei fiind majorarea accelerată a cheltuielilor fabricii în raport cu creşterea veniturilor. Nici majoritatea USL din CJ, care a numit Consiliul de Administraţie al fabricii, nu a votat bugetul rectificat cu toţi consilierii.
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Clujana, aprobat de Consiliul de Administraţie în 9 iulie, era de 8,26 milioane de lei, iar la rectificare s-au solicitat 9,17 milioane, cu cheltuieli mai mari decât veniturile, diferenţa fiind de peste 1,1 milioane de lei.
Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al fabricii, Daniel Mihiş, această creştere a cheltuielilor se datorează în principal nevoii de suplimentare a personalului cu încă 80 de angajaţi, pentru onorarea comenzilor existente deja, precum şi a unor cereri venite din partea unor clienţi noi. Totodată, se doreşte efectuarea mai multor investiţii în achiziţionarea de aparatură pentru linia de producţie.
Clujana are la ora actuală 360 de angajaţi, fiind deţinută în proporţie de 93% de Consiliul Judeţean Cluj. Mihiş a anunţat şi că datorită creşterii volumului de muncă a angajaţilor, Consiliul de Administraţie a decis reintroducerea subvenţiei pe o linie RATUC pentru transportul în comun, precum şi a bonurilor de masă, care au fost tăiate anterior, aspecte care s-au reflectat în majorarea capitolului cheltuieli.
Consilierul judeţean Horaţiu Cătărig a cerut explicaţii cu privire la planificarea unei delegaţii din partea fabricii tocmai la Moscova, însă preşedintele CA a menţionat că deplasarea (efectuată de directorul general, directorul adjunct şi directorul de marketing) urmăreşte stabilirea de contacte cu furnizorii de acolo, mai „accesibili” decât cei din Europa, precum şi participarea la cel mai mare târg de profil, cu participare europeană.
Daniel Mihiş a anunţat şi că pentru recuperarea găurilor produse de-a lungul timpului la fabrica de încălţăminte au fost demarate 36 de procese pe rol, care se derulează în momentul de faţă, cu scopul de a recupera suma lipsă de 1.000.000 lei descoperită în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi.
Consilierii USL au amintit că în anul 2010, Consiliul Judeţean Cluj a transmis o adresă către premierul Emil Boc, în care se menţiona că fabrica nu are nici datorii la stat, nici faţă de furnizori, nici credite bancare angajate, ori la stabilirea noii conduceri a unităţii de producţie, la finele anului trecut, s-au înregistrat la Clujana datorii în valoare de 1,3 milioane de euro.
În replică, membrii PDL din plenul Consiliului Judeţean au amintit că sub conducerea lui Marius Nicoară (PNL), instituţia a decis să vândă toată fabrica, însă administraţia Tişe a hotărât să stopeze procesul de privatizare.
CJ este decis ca anul viitor să facă o infuzie de capital, în aşa fel încât să acopere datoriile istorice ale fabricii, în felul acesta susţinând acest brand foarte important pentru Cluj, potrivit lui Horea Uioreanu.