Interviu cu jurnalista Vera Nastasiu la Cluj, privind rolul discursului public în consolidarea valorilor democratice la stânga Prutului

de admin

În organizarea Grupului de Iniţiativă Basarabeană Cluj a avut loc, sâmbătă, la Cluj-Napoca, un training intensiv special, coordonat de jurnalista Vera Nastasiu, pe tema dicției și a discursului public, care a reflectat dorinţa tinerilor basarabeni de a privi cu încredere spre viitor.14

Cu această ocazie, publicaţia ClujAzi.ro a stat de vorbă cu însăşi Vera Nastasiu, care a avut amabilitatea să răspundă (cu o dicţie şi postură impecabilă) întrebărilor pe care le-am formulat.

Cum vi se pare Clujul, dacă aţi apucat să-l vizitaţi?

Vera Nastasiu: Am 24 de ore de când sunt la Cluj, de când am ajuns, am fost surprinsă de modul în care m-au primit cei care m-au invitat aici. Am găsit atâţia oameni minunaţi, care ştiu atât de multe lucruri despre mine… nu m-am aşteptat şi a fost o surpriză plăcută pentru mine să realizez că există un interes pentru limbă română corectă, coerentă şi expresivă şi la Cluj şi drept dovadă am răspuns cu multă amabilitate invitaţiei. Clujul este un oraş frumos, am auzit despre el – trebuie să recunosc, sunt pentru prima dată aici – de la prietenii mei de la Chişinău, mulţi dintre ei care au învăţat aici, la Cluj. M-au impresionat străduţele pietruite. Mie îmi trezeşte o plăcere deosebită aspectul istoric al Clujului. Am reuşit să vizitez câteva locaţii şi trebuie să recunosc că am rămas impresionată. Sunt lucruri vechi, frumoase, care au o încărcătură istorică foarte interesantă.

Aţi mai vizitat alte mari oraşe ale României. Avem o şansă în faţa celorlalte în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021?

Vera Nastasiu: Aveţi o şansă foarte mare, dacă vă veţi mobiliza, dacă veţi ieşi în faţă cu mesaje convingătoare şi coerente, în care veţi vorbi despre necesităţile şi dorinţele voastre, dacă veţi fi suficient de motivaţi şi veţi avea lângă voi cât mai multă lume care să fie inspirată în general de spiritul acesta tineresc, atunci da. Trebuie să vă implicaţi, să fiţi încrezători, să credeţi în forţele voastre şi trebuie să vă manifestaţi. A te manifesta nu înseamnă doar să ieşi la o tribună şi să vociferezi. Înseamnă să ai atitudine, să poţi să lansezi idei îndrăzneţe şi să vezi povestea din spatele poveştii.

Cât de important e să ai o dicţie corectă, în vorbire, în postură, când te lansezi într-un discurs. E necesară o dicţie corespunzătoare doar pentru cine apare pe sticlă, la TV, în faţa camerei de luat vederi sau e important pentru oricine ?

Vera Nastasiu: Sunt antrenor de dicţie la Chişinău şi trebuie să-ţi mărturisesc, chiar zilele trecute, înainte de a veni spre Cluj, am avut o discuţie absolut impresionantă cu preşedintele Federaţiei de Tenis din Republica Moldova, doamna vorbitoare de limbă rusă, care a venit la mine şi m-a rugat să o ajut să aibă o română bună pentru că este îndrăgostită de limba română. În general, contextul în care mă aflu aici ţine de dicţie şi discurs public, două elemente – şi îţi spun că una fără alta nu prea pot convieţui, sunt legate mână-n mână. O să îţi spun că dicţia este modul corect şi expresiv în care se rosteşte un text, iar o dicţie bună te poate pune în valoare destul de mult: te ajută să fi persuasiv şi să poţi să fi încrezător în forţele proprii. Discursul public este modul în care reuşeşti să impactezi şi să relaţionezi cu oamenii. E important să ştim că există o diferenţă între a vorbi şi a comunica. Toţi oamenii vorbesc, însă comunică doar cel care stabileşte verbalul, non-verbalul şi paraverbalul. Doar atunci când stabileşti cele trei elemente poţi să te consideri un comunicator, până atunci eşti un simplu vorbitor.4

Astăzi vom încerca împreună cu cei care au venit la acest eveniment, la întâlnirea cu Vera Nastasiu, să descoperim pas cu pas elementele corecte ale unui discurs public, începând de la emoţii şi cum le gestionăm, limbajul non-verbal şi ce facem cu gesticulaţia, structura unui discurs public şi toate elementele care îl curprind : ritm, tonalitate, expresivitate, respiraţie, partea de vestimentaţie şi modul în care noi cucerim lumea prin discurs.

Impactul, atractivitatea, persuasiunea sunt nişte chei ale succesului pentru oricine?

Vera Nastasiu: Sunt nişte chei ale succesului, valabile şi pentru un medic şi pentru un jurnalist, pentru un om politic, chiar şi pentru un cântăreţ – dacă vrei – modul în care vorbeşti este, printre altele, cartea ta de vizită.

În contextul alegerilor din Republica Moldova, din 30 aprilie, care este rolul jurnalistului şi a new-media în transmiterea mesajului pro-european?

Vera Nastasiu: România a făcut o alegere îndrăzneaţă, recent, una la care râvneau pentru că aceeaşi alegere pe care aţi făcut-o voi, aici, în România, au făcut-o deopotrivă şi românii de la Chişinău, care au ieşit masiv la urnele de vot pentru a-şi exprima acest drept. Alegerile din Republica Moldova sunt decisive, dacă vrei. De la Independenţă este probabil cea mai grea alegere pe care trebuie să o facem. Nu sunt politolog de meserie şi o să refuz să dau anumite aprecieri clasei politice de la Chişinău, dar mă pot exprima în calitate de cetăţean simplu şi îţi pot spune că şi la Chişinău aceeaşi dorinţă de parcurs european e în venele noastre şi vom continua să facem asta exprimându-ne firesc şi demn, aşa cum ne stă în putinţă. training dictie

Evident există două extreme în Moldova, pe care nu putem să le ignorăm, e vorba de Est şi Vest. De parcă nu ne-ar fi ajuns până acum că am văzut politicieni care, dacă vrei, au dezbinat societatea, unii în Est, alţii în Vest. Sunt alegeri dificile pe care le putem face. Partidul Comuniştilor se pare că va fi “mireasa curtată” şi în aceste alegeri. Jurnaliştii au un merit absolut important în toată această ecuaţie. De ce? pentru că ei trebuie să transmită mesajele aşa cum sunt, echidistant şi imparţial. Doar atunci când vom auzi corect exprimată o poziţie, jurnalistul capătă credibilitate. Un jurnalist veritabil trebuie să ştie că lucrează pentru oameni şi în folosul oamenilor. Asta uită de cele mai multe ori jurnaliştii, că ştirile sunt despre oameni şi în contextul ăsta ar trebui să ne focusăm în mare parte prin a informa pe oameni şi despre o parte şi despre alta, pentru că în esenţă uniunea euro-asiatică nu există.

Există inclusiv la nivel de formare profesională vreo diferenţă de discurs proeuropean vs panasiatic ?

Vera Nastasiu: Contextul european oferă multă libertate în a vorbi despre liberalizarea vizelor, piaţa de desfacere, despre drepturi respectate, dar când vorbim despre Uniunea EuroAsiatică, vorbim despre ce? despre oameni care îşi doresc o revenire la spaţiul ex-sovietic, la ceva ce nu mai există. Ei bine, atât a fost. Pentru nostalgicii care mai există după acea perioadă comunistă (mi-aş dori să cred că sunt tot mai puţini), iar discursul pe care îl au este destul de simplist. Nu poţi avea argumente legat de acea uniunea euro-asiatică. Toate argumentele şi tot ceea ce ţine de dezvoltare, ţin de Uniunea Europeană şi asta trebuie să înţeleagă şi tinerii şi cei mai în vârstă, că drumul nostru este acolo, în marea familie europeană, alături de celelalte 28 de state membre.

Care sunt proiectele la care lucrează momentan Vera Nastasiu?

Vera Nastasiu: Organizez cursuri de dicţie în Republica Moldova, pentru jurnalişti, actori, manageri, preoţi, oameni simpli, deputaţi, miniştri din Republica Moldova, care vin la cursurile mele de discţie pentru a învăţa să vorbească corect limba română şi nu neapărat să adopte un accent ca la Bucureşti deşi în mod normal îi pot ajuta să facă şi asta; să înveţe o română expresivă, coerentă şi să devină persuasivi atunci când exprimă un mesaj. 18

Cel mai mic client al meu a avut un an şi două luni, este vorba de Gloria Vera, fetiţa mea, pe care n-am întrebat-o dacă vrea sau nu să fie clientul meu pe dicţie. În loc de raţă spunea „laţă” şi pentru noi era o problemă, de acolo a pornit pasiunea mea pentru dicţie, de la copilul meu. De acolo am dezvoltat un proiect de business în Republica Moldova, care se numeşte „Dicţie cu Vera Nastasiu”. Aşa am ajuns la Bucureşti, să mă şcolesc în televiziuni de ştiri româneşti şi să mă reîntorc acasă pentru că acolo am dorit să mă dezvolt şi să lansez dictie.md. Avem cursuri de dicţie şi crede-mă, acesta a fost anul în care am stat şi 14 ore într-o sală de curs, alături de oamenii pe care-i instruiesc şi aproape 900 de oameni care au ajuns în 2014 la un curs de dicţie cu Vera Nastasiu.

16

20

8

19

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.