Peste 100 de clujeni şi oficialităţi din Ungaria au inaugurat restaurarea celui mai somptuos cavou al aristocraţiei din Transilvania

de clujazi

Peste 100 de clujeni au inaugurat, miercuri, alături de oficialităţile din Ungaria, restaurarea cavoului Banffy Miklos din Cimitirul Central, singura construcţie în stil neoroman din Cluj.

Printre cei care au depus coroane de flori la monumentul fostului ministru de Externe al Ungariei Banffy Miklos, s-au numărat şi Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, precum şi fostul consul general al Ungariei la Cluj, Magdo Janos.

Cavoul a fost construit în jurul anului 1870, de către familia principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Hazsongard, Gergely Erzsebet, lucrările de renovare a construcţiei funerare au început în anul 2006, fiind susţinute din donaţii în valoare de peste 15.000 de euro, din România şi Ungaria.

“După ce a fost ministru de Externe al Ungariei, Banffy Miklos s-a întors în Transilvania şi a devenit cetăţean român, a vrut să fie acasă. În persoana lui se îmbină slujirea faţă de ţara-mamă, dar şi dorinţa de a rămâne pe pământul natal. Ar trebui să urmăm exemplul unui om care a ştiut cum să lupte şi să urmăm învăţămintele sale, potrivit cărora chiar dacă soarta noastră este hotărâtă de marile puteri, cel mai important lucru este să avem relaţii bune cu statele vecine, pentru că, în primul rând, suntem legaţi de ele”, a precizat Nemeth Zsolt.

Contele Banffy Miklos s-a născut la Cluj, în 1873 şi a murit în 1950, la Budapesta. Urna care conţine cenuşa acestuia a fost adusă la cavoul familiei, din Cimitirul Central exact în urmă cu 38 de ani. Ultima persoană înmormântată în cavou este Tamas Barcsay, bunicul lui Thomas Barcsay, care a moştenit castelul de la Gilău şi care a fost prezent ieri la inaugurare.

Tot aici se află şi rămăşiţele pământeşti ale principilor Bethlen Gabriel şi Ştefan de Ictar.

În data de 29 octombrie 1976, la depunerea cenuşii lui Banffy Miklos au asistat Kos Karoly şi Miko Imre, doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi. Printre cei care s-au aflat marţi la momentul inaugurar s-au mai numărat viceprimarul Anna Horvath, liderii PPMP Toro Tibor şi Laszlo Tokes, episcopul Kato Bela şi Gergely Balasz.

“Până acum ştiam că unul din cei mai mari ingineri a făcut planurile, dar în prezent o tânără cercetătoare, Csek Kinga a găsit în scrisorile familiei că Antal Szkalnitzky, un alt arhitect foarte renumit din Budapesta, care a construit şi sediul Academiei Maghiare, el a fost alcătuitorul planurilor. Este în stil neoroman şi este singura construcţie în stil neoroman din tot oraşul Cluj. Deci a fost imaginat ca un loc în care nu numai sicrie simple să fie aşezate, ci sicrie cum sunt în Viena, nişte sicrie cu lucrări de artizanat şi mici statuete cu îngeri”, a precizat Gaal Gyorgy, președintele executiv al Fundației Hajongard și președintele Asociației Kelemen Lajos pentru ocrotirea monumentelor.

Manifestarea a făcut parte din anul de comemorare special dedicat contelui de către Ministerul de Externe al Ungariei.

Cripta am 8 Cripta am 7 Cripta am 6 Cripta am 3 Cripta am 4 Cripta am 5 Cripta am 1 Cripta am 2

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.