ClujAzi

Fii informat!

100 de cetățeni străini au ales să se stabilească în Cluj la început de an

La sfârşitul trimestrului I 2013, în evidenţele Serviciului se aflau înregistraţi 5447 cetăţeni Non-UE şi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, proveniţi din 111 ţări ale lumii, comparativ cu sfârşitul anului 2012, când în evidenţă erau înregistraţi un număr de 5533 cetăţeni.AMBASADA MOLDOVEI - ALEGERI PARLAMENTARE

Cei mai mulţi cetăţeni aflaţi în judeţul Cluj, provin din: Republica Moldova (618), Franţa (577), Italia (500), Tunisia (425) şi Germania (399).

În ceea ce priveşte admisia în România în perioada de referinţă au fost depuse 22 de invitaţii, dintre care 13 au fost admise, 7 se află în lucru, iar 2 cereri au fost respinse. Tot pe linia admisiei în România, au fost înregistrate şi 5 cereri pentru reîntregirea familiei, fiind aprobate 4, iar 1 respinsă.

Potrivit competenţelor, în trimestrul I 2013 au fost primite 7 cereri pentru eliberarea de autorizaţii de muncă lucrătorilor angajaţi în muncă sau detaşaţi. Ca urmare, au fost eliberate 5 autorizaţii de muncă, 2 cereri au fost respinse pentru deficienţe constatate în derularea procedurilor prevăzute expres de lege.

În perioada analizată au fost primite 516 cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară sau permanentă, înregistrarea rezidenţei temporare sau aprobarea rezidenţei permanente în România, schimbarea reşedinţei, dintre care pentru cetăţeni din state terţe un număr de 320, iar pe spaţiul UE şi SEE un număr de 196.

Ca urmare, au fost emise 475 documente care atestă rezidenţa pe teritoriul României, din toate categoriile: permise de şedere temporară şi permanentă pe teritoriul României, certificate de înregistrare a rezidenţei şi cărţi de rezidenţă temporară şi permanentă pentru membrii de familie ai cetăţenilor proveniţi din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European. În perioada de referinţă, a fost revocat dreptul de şedere pentru 29 cetăţeni non comunitari care nu mai îndeplineau condiţiile ce au stat la baza eliberării documentelor de rezidenţă.

În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor pe teritoriul României, a muncii la negru şi a actelor care pot aduce atingere siguranţei naţionale, în trimestrul I 2013, rezultatele Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj arată că au fost depistaţi cu şedere ilegală 65 de cetăţeni străini, 45 au fost puşi în legalitate fiind studenţi la unităţi de învăţământ superior din Cluj Napoca şi care urmau cursurile, iar 20 au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României; persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional, fiind aplicate amenzi contravenţionale în suma totală de 48.800 lei şi 9 avertismente.

Organele de urmărire penală competente au fost sesizate de Serviciul pentru Imigrări al judeţului Cluj într-un caz, în care s-au efectuat acte de constatare a unor infracţiuni diverse.