Primăria Cluj-Napoca a anunțat miercuri, 28 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul refațadizării clădirilor din centrul Clujului a înregistrat un progres deosebit. Primarul Emil Boc consideră că politica locală de supraimpozitare cu 500% a proprietarilor de clădiri degradate, ce nu doresc să refațadizeze, a fost un real succes.
„A meritat efortul nostru de a impune o politică locală, de a supraimpozita pe cei care nu doresc să refațadizeze clădirile și prezintă pericol public pentru cetățenii Clujului. 511 proprietari și 56 de clădiri au făcut obiectul acestei proceduri de 500% și pot să vă spun că astăzi avem 210 clădiri refațalizate în centrul Clujului. (…)210 clădiri refațalizate într-un an reprezintă un semn excepțional față de un număr sub 30, care se făceau în anii anteriori. ”, a declarat edilul.
După aplicarea noii politici, 56 de clădiri au făcut obiectul supraimpozitării, dintre care 11 au fost refațadizate.
Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că Primăria își va pune în dezbatere publică schimbarea regulamentului pentru cei care refuză să-și facă partea de rafațadizare. Astfel, responsabilitatea va fi preluată integral de către Primărie, instituția urmând a-și recupera banii dintr-o taxă suplimentară care va fi pusă la partea de impozite. „Dacă vom menține același ritm ca și în anul 2017, cred că în 4 ani vom vedea o față a Clujului cu totul schimbată.”, a mai adaugat Dan Tarcea.
În decembrie 2016, Consiliul Local a aprobat o serie de hotărâri în urma cărora peste 50 de propritari de clădiri din centrul orașului au fost supraimpozitați cu 500% „ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită”.
Articol scris de Roxana Ciocan, studentă Jurnalism, anul III
Leave a Reply