În data de 22 februarie 2014 va avea loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, a XIX-a ediţie a Balului Operei, iar în data de 23 februarie 2014 evenimentul va continua cu o gală dedicată valorii, Gala Laureaţilor.
În prima seară, Balul Operei aduce în premieră un spectacol de operă inedit, oferit de Opera Naţională Română din Cluj, în regia lui Marius Vlad Budoiu, cu un decor special creat pentru acest eveniment.
„Vom avea cinci tablouri ruseşti, începând de la epoca în care în Rusia mai existau popoare igratoare, mergând la epoca de aur, în care luxul ajunsese la culmea culmilor, şi ultimul tablou legat de faptul că, la ei, arta, muzica baletul, sunt ca şi o lumânare care stă aprinsă în întuneric. Din punctul nostru de vedere, trebuie să iasă un spectacol deosebit. Vom avea câte un cor dintr-o operă şi un balet dintr-o altă lucrare, pe aceeaşi temă, asta înseamnă un tablou, dorim să profităm de comoara vastă de care dispunem şi ar fi păcat să ne rezumăm la 5 tablouri şi 5 titluri. În Rusia artistul este tot pe un piedestal pe care nici comuniştii, nici cei care au venit după ei, nu l-au distrus”, a declarat directorul Operei din Cluj.
„Ne îndreptăm atenţia înspre muzica rusă, unde opera şi baletul au avut o importanţă enormă, cultura lor este la un nivel la care noi ne-am dori să ajungem”, a adăugat dr Matei Miko.
Spectacolul va fi prezentat de Anca Ţurcaşiu şi Rareș Bogdan, care vor sosi la eveniment într-o caleaşcă albă, iar apoi vor întâmpina invitaţii pe covorul roşu care se va întinde pe toată lăţimea treptelor de la intrare.
Urmează tradiţionala decernare a Trofeelor Lya Hubic și a Premiului Mecena. După o pauză de șampanie şi un recital susţinut de Natalia Barbu, seara va continua cu un moment specific al Balului, dedicat artei costumului și va oferi un regal de modă by Cătălin Botezatu precum și decernarea trofeului Moda Cum Laude.
Petre Geambaşu Show Band cu solistele Doina Spătaru, Anca Ţurcaşiu, Marcela Scripcaru, Elena Niciu și Marele Bufet al Balului Operei, vor face din această ediţie o seară de neuitat.
Cea de-a doua seară, Gala Laureaţilor, dedicată personalităților premiate în cadrul edițiilor anterioare, debutează cu momentul emoţionant al decernării Titlului și Medaliei Senior al Cetăţii și a Medaliei Emblemă de Cluj. Seara va continua cu un concert susţinut de virtouzul naist, compozitor și dirijor Nicolae Voiculeţ în memoria Mariei Tănase, spectacol urmat de un cocktail oferit invitaţilor.
Tot mai aproape de un bal autentic
Încă de la această ediţie a Balului Operei va fi demarat un proiect inedit de transformare a sălii de spectacole a Operei, pentru ca evenimentul să se apropie mai mult de ideea de bal.
Matei Miko a precizat astăzi că în urma efectuării unor măsurători precise, s-a ajuns la concluzia că arhitecţii austrieci au prevăzut încă de la construcţiea imobilului un lucru normal, posibilitatea transformării sălii principale într-un ring pentru bal.
„Cota zero a ultimului punct din buzunarul scenei, până la intrare, indică un plan perfect vertical, iar la intrare există o diferenţă de doar 15 cm, o treaptă normală. Cu scaunele scoase din sala de spectacol se poate realiza un parchet care merge de la intrarea principală până la cabinele din spate. Arhitecţii au prevăzut această sală pentru o sală de bal, după modelul marii Viene. Ne propunem să reuşim să schimmbăm sistemul de prindere a scaunelor în pardoseală, să fie înlocuite în cele 2 luni de vară, când este pauză la Operă. Vom crea platforma unei săli specifice de bal, în locul scaunelor vom monta mese. Parterul ar pierde 45% din numărul de scaune, dar ne va ajuta să ne apropiem mai mult de ideea de bal”, a dezvăluit în premieră Matei Miko.
Lucrările vor fi bugetate din încasările realizate la ediţia din 2014 a Balului Operei.