ClujAzi

Fii informat!

PPMT cere demisia lui Kelemen Hunor şi a lui Kiraly Andras dacă nu rezolvă problema secţiei maghiare a UMF Târgu Mureş

Vicepreședintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Zakariás Zoltán, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 28 aprilie la sediul din Cluj al partidului, poziția oficială a PPMT privind situația liniei maghiare de la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș, cerând demisia vicepremierului Kelemen Hunor şi a secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Kiraly Andras, dacă nu vor reuşi să rezolve, până la sfârşitul actualului an universitar această problemă.

„Au trecut 25 de ani de când persistă problema secției maghiare din cadrul UMF Tg. Mureș, practic cea mai veche situație concretă de prejudiciu în drepturile comunității maghiare din Transilvania. În martie 1990, într-o situație similară cu cea de acum, adică după eșuarea discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Educației și ai guvernului, prin greva studenților maghiari a început șirul de proteste care, cu intensitate variabilă, continuă și astăzi.

Totuși, condițiile diferă mult: dacă în 1990 revendicările legitime menite să oprească atrofierea evidentă, începută în perioada comunismului, a educației medicale maghiare, s-au formulat în euforia de după evenimentele din decembrie, dar într-un cadru legislativ neschimbat și neavantajos, azi ar trebui aplicate prevederile concrete ale Legii educației naționale intrate în vigoare în urmă cu trei ani. Un lucru este însă comun: conducerea majoritar română a universității, cu complicitatea evidentă a ministerului de resort, împiedică și tergiversează în mod continuu formarea structurilor proprii ale educației medicale în limba maghiară. Tergiversarea este evidentă:

Legea educației adoptată la începutul anului 2011 prevede un termen de 6 luni pentru înființarea departamentelor în limba maghiară; în primăvara anului 2012, constatând că la nivelul UMF nu s-au făcut pașii necesari, guvernul Ungureanu adoptă o ordonanță de urgență privind înființarea unei facultăți în limba maghiară, care dealtfel a și dus la căderea guvernului; în septembrie 2012, în prezența noului prim-ministru Victor Ponta, echipa Ministerului Educației condusă de ministru convine împreună cu reprezentanții cadrelor didactice române și maghiare într-o notă cu 7 puncte privind pașii ce vor fi urmați pentru rezolvarea situației, notă care după câteva zile este aprobată de către Senatul UMF; în 2013 se amână înființarea departamentelor în limba maghiară (care constituie ultimul, dar cel mai important punct din nota amintită) pentru perioada de după acreditarea universitară programată pentru acel an; în noiembrie 2013 se încheie procesul de acreditare în urma căruia programul educațional medical în limba maghiară este acreditat definitiv, acreditare numită ulterior de către rectorul universității în mod neadevărat ca fiind provizorie, deși se impune doar o monitorizare după un an; la 20 martie 2014 senatul universității amână cu încă un an înființarea departamentelor în limba maghiară, adâncind cea mai gravă problemă, și anume lipsa cadrelor didactice de grad inferior (preparatori și asistenți universitari) cu limba de predare maghiară.

În aceste condiții protestul prin demisie al cadrelor didactice numite, respectiv boicotul proiectat al membrilor aleși în structurile de conducere ale universității sunt reacții cât se poate de explicabile. Ei simt în mod legitim că au epuizat toate posibilitățile aflate la îndemâna lor pentru rezolvarea situației. Ei își dau demisia dacă alții nu o fac.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania este perfect de acord și solidar cu protestatarii și lansează un apel către întreaga comunitate maghiară și română din Transilvania ca să-și exprime prin cele mai variate forme solidaritatea cu cadrele didactice şi studenții de limbă maghiară din UMF Tg. Mureș.

În același timp dorim să atragem atenția asupra unui paradoxal „schimb de rol” la care suntem martori. Principala sarcină a cadrelor didactice prezente în structurile administrative de conducere ale universității ar fi asigurarea calității actului educațional, iar pentru asigurarea respectării prevederilor legale responsabilul principal este Guvernul. Membrii Guvernului din partea UDMR ar trebui să fie primii care protestează, chiar și cu demisia dacă nu au alte mijloace. Dacă în cei 20 de ani de guvernare n-au reușit să rezolve pe calea discuțiilor problema educației medicale maghiare, credem că a sosit timpul să se utilizeze alte metode pentru a valida drepturile noastre legale.

Nu ne facem iluzii privind demisia Guvernului sau măcar a ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică care s-a dovedit „neputincios” în discuțiile purtate joi la UMF Tg. Mureș, deși într-un veritabil stat de drept acest lucru ar fi de așteptat. Din partea UDMR însă, care vrea să ne reprezinte interesele și în Parlamentul European, ne așteptăm la o poziție fermă. Pe această cale solicităm ca viceprim-ministrul Kelemen Hunor și secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Király András să-şi prezinte demisia, dacă într-o perioadă de timp previzibilă nu reușesc să valideze revendicările legale ale comunității maghiare și nu se înființează departamentele în limba maghiară la UMF Tg. Mureș”, a declarat Zakariás Zoltán, vicepreședinte, președintele Aleșilor PPMT.