O echipă de 31 de avocați din Marea Britanie a sosit la Cluj pentru a ajuta la construcția uneia din cele 15 locuințe pe care Habitat for Humanity Cluj le construiește în comuna Jucu. În această săptămână, ei ridică o casă în care vor locui o mamă singură și fiul ei de 6 ani.
Pentru tinerii avocați, experiența de a construi cu Habitat for Humanity Cluj timp de o săptămână reprezintă un mod de a se implica în comunitate și, totodată, un exercițiu de formare a echipei, înainte de a începe să practice avocatura în noul lor loc de muncă. Anul 2014 este al optulea în care compania britanică Addleshaw Goddard vine la Cluj pentru a lucra în folosul comunității locale, alături de Habitat for Humanity Cluj.
Echipa de voluntari construiește un duplex de locuințe pe care îl va aduce cât mai aproape de finalizare până la finalul săptămânii. Într-una din locuințele construite va locui Veronica Pop, de 30 de ani, alături de fiul ei, pe care îl crește singură.
În prezent, Veronica trăiește în casa părintească, pe care o împart patru generații: alături de ea și de fiul ei, în aceeași locuință își duc traiul bunica, părinții și o soră care are la rândul ei un băiat. În aceste zile, Veronica este pe șantier, muncind cot la cot cu voluntarii englezi. „Sunt încântată de cât de harnici sunt! Mă întreabă cum îmi voi amenaja camerele, în ce culori o să zugrăvesc și mă bucur că le place casa și întregul proiect. N-am cuvinte să le mulțumesc și la anul îi invit cu mare drag la ceai în noua mea casă, când vor veni să construiască în alte proiecte ale Habitat for Humanity Cluj”, spune Veronica.
Fericirea Veronicăi se transmite întregii echipe de 31 de persoane. „E o mare mulțumire să vezi ce impact vizibil are munca pe care o facem. Mai ales în prima zi, când am început cu fundația, pentru ca la final să avem pereții ridicați și parțial acoperiți cu OSB. Pare o responsabilitate mare să construiești o casă pentru cineva, dar o fac cu drag, pentru că sunt sigură că fericirea Veronicăi va fi și mai mare”, povestește Natalie Montezuma, una dintre voluntare.
Unul din voluntarii pentru care Clujul este deja familiar este Aster Crawshaw, partener în cadrul casei de avocatură Addleshaw Goddard. Dacă ceilalți membri ai echipei se schimbă în fiecare an, el este la Cluj pentru al patrulea an la rând. „Mă bucur să văd un șantier așa mare, pe care vom putea reveni ani la rând, să vedem cum au devenit locuințe casele la care am lucrat și să vedem cum se formează comunitatea. Pentru mine, este și cel mai bun mod de a-mi cunoaște noii colegi din Addleshaw Goddard, dintre care pe mulți îi văd pentru prima dată. Și în același timp, mă bucur să revăd echipa Habitat for Humanity Cluj, noile proiecte și noile familii ajutate”, spune Aster.
Parteneriatul de durată cu Addleshaw Goddard încurajează și echipa clujeană a organizației. „Felul în care colaborăm cu Addleshaw Goddard an de an și implicarea lor în misiunea noastră de a ajuta cât mai multe familii ne dau încredere să dezvoltăm proiecte mai îndrăznețe. Mulțumirea noastră cea mai mare în acest parteneriat e că le putem arăta cum casele pe care le-au construit au devenit căminul unor familii care au avut parte de un nou start în viață”, explică Ionuț Sâmpetrean, director executiv Habitat for Humanity Cluj.
Echipa de voluntari construiește pe șantierul Habitat for Humanity Cluj din Jucu, unde asociația va ridica 15 locuințe pentru familii care locuiesc în condiții inadecvate, până în vara anul viitor, cu ajutorul voluntarilor locali și internaționali.