Poliţiştii clujeni au fost prezenţi şi ieri, 12 martie a.c., pe principalele artere de circulaţie pentru a fluidiza traficul şi pentru a preveni şi combatate transportul ilegal de mărfuri.
Poliţiştii rutieri au acţionat, ieri, 12 martie a.c., pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru fluidizarea traficului pe principalele artere de circulaţie, astfel încât să fie evitate, pe cât posibil, blocajele rutiere. Totodată, activitatea a avut ca şi scop prevenirea şi combaterea a abaterilor rutiere, cauze ale accidentelor de circulaţie, precum şi depistarea transporturilor ilicite de mărfuri.
Acţiunea s-a axat, cu precădere, pe respectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă şi transportul minorilor în dispozitive de retenţie.
De asemenea, s-a avut în vedere cunoaşterea şi respectarea de către conducătorii auto a îndatoririi de a informa şi de a se asigura că pasagerii poartă centura de siguranţă.
Dată fiind importanţa pe care o prezintă siguranţa rutieră a celor mai tineri participanţi la trafic, s-a verificat şi transportul minorilor, în cazurile impuse de lege, în autovehicule prevăzute cu sisteme de siguranţă.
Totodată, poliţiştii au reamintit cetăţenilor că portul centurii de siguranţă este obligatoriu. Centura nu a fost proiectată pentru confort, ci pentru siguranţă, aceasta mărind şansele de supravieţuire în caz de accident rutier.
În cadrul acţiunii, pentru abaterile constatate, poliţiştii au fost nevoiţi să aplice 109 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 17.000 de lei, la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Dintre acestea, 32 au vizat neportul centurii de siguranţă.
De asemenea, atât în baza neregulilor depistate, cât şi pentru a-i determina pe conducătorii auto să conştientizeze posibilele pericole la care se expun atunci când nu îşi iau toate măsurile de prevenire, poliţiştii clujeni au reţinut 15 permise de conducere şi au retras două certificate de înmatriculare pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj continuă acţiunile de informare, prevenire şi sancţionare a abaterilor rutiere pentru a-i determina pe toţi participanţii la trafic să adopte un comportament responsabil şi să conştientizeze importanţa acestuia pentru siguranţa lor şi a celor dragi.