La finele anului 2012 se finalizează proiectul strategic „EMC – Educaţie Medicală Continuă”, care a fost implementat de RSC Consulting în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca şi cu Spitalul Clinic de Urgenţă din Târgu-Mureş.
„Prin cursurile oferite prin intermediul acestui proiect, ne-am propus să dezvoltăm competenţe profesionale complementare actului medical pentru un număr de 419 persoane, din categoria medici, asistente medicale și personal auxiliar medical. În cele 27 de luni de implementare au beneficiat de activitățile acestui proiect un număr de 550 de persoane, din care 251 sunt angajați ai Spitalului Clinic de Recuperare de la Cluj și 299 sunt angajați ai Spitalului Clinic de Urgență de la Tg. Mureș. Majoritatea proiectelor de acest gen sunt regăsite în București, proiectul nostru fiind singurul din Transilvania dedicat personalului medical. Am avut posibilitatea să ne îndreptăm către orice agent economic pentru a-i instrui proprii salariați. Aș fi avut acces la multe instituții din domeniul bancar și financiar, dar ei aveau suficienți bani pentru instruire; în schimb ne-am orientat către spitale care au resurse limitate pentru funcționare, ce să mai vorbim de instruirea personalului deși medicii și asistentele sunt obligați să urmeze asemenea cursuri, pe care le plătesc cu bani din propriile buzunare”, a declarat, ieri, managerul acestui proiect european, Steluța Racolța.
Fiind un proiect strategic, care presupune automat condiția de implementare în cel puțin două regiuni, compania clujeană a ales să acopere prin instruirea profesională o zonă centrală a țării – Mureșul -, pentru a putea beneficia de medici cât mai competenți, cât mai multe județe ale României.
Au fost concepute pachete de formare profesională diferențiate pe categorii de personal (top management, șefi de secție, medici curanti, asistente medicale, infirmiere/îngrijitoare și personal administrativ), 182 de medici și 243 de asistente.
În cadrul proiectului au fost susţinute 153 sesiuni de curs, din care 61 la Cluj-Napoca și 92 la Tg Mureș.
În urma parcurgerii pachetelor de cursuri s-au obținut 3.422 de certificate de participare și peste 2.000 de certificate CNFPA. Totodată, personalul medical a beneficiat de credite de Educație Medicală Continuă (credite EMC), obligatorii pentru validarea dreptului de liberă practică, astfel încât nu a fost nevoie să se scoată bani din buzunarul personalului pentru atestarea capacității profesionale, care presupune 300 de credite la fiecare 5 ani.
Deasemenea, a fost respectată egalitatea de șanse, deoarece din totalul cursanților, 440 sunt femei și 110 bărbați. Astfel procentul ridicat de femei din grupul țintă, de 80%, a depășit indicatorul prognozat de 70 %.
Medicii şi asistenţii medicali au participat la cursuri privind managementul în sănătate, leadership, legislaţia spitalelor, etică şi deontologie, managementul deşeurilor periculoase, sistemul de management al calităţii, utilizare aparatură-tehnologie medicală, inspector resurse umane, manager de proiect, comunicare în limba oficială, inspector de securitatea şi sănătatea muncii, comunicare în limba engleză, lucrul în echipă, organizarea locului de muncă, munca orientată spre pacient, resuscitare cardio-respiratorie şi cerebrală, dar şi cursuri de competenţe informatice.
„Este poate unul dintre cele mai importante şi mai frumoase proiecte care se pot derula în sistemul sanitar şi asta pentru că aduce beneficii la toate nivelurile: la nivelul staff-ului, a personalului, medical, chiar la nivelul actului medical, deci a pacientului, pentru că astfel se schimbă modul în care un medic vede pacientul. Rolul nostru nu este să administrăm tratamentul pacienților și să mergem acasă atunci când ni se termină tura; este mai mult de atât”, a declarat Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj.
Dezvoltarea durabilă este un obiectiv orizontal pe care proiectul l-a atins prin furnizarea de cursuri de Managementul deșeurilor periculoase, Sistemul de management al calității sau Inspector de securitate și sănătate în muncă, asigurându-se astfel protecția mediului și a resurselor, cu ajutorul indicațiilor oferite de 15 experți și peste 35 de formatori.
Reamintim că valoarea proiectului strategic este de aproximativ 800.000 euro, reprezentând fonduri nerambursabile atrase de la Uniunea Europeană pentru judeţele Cluj şi Mureş.