Circa 30 de scriitori clujeni, redactori ai Revistei Tribuna și nu numai, au protestat în această dimineață împotriva noului manager Mircea Arman, pe care îl acuză că a impus în redacție un stil dictatorial de conducere, fără să aducă nimic bun în ceea ce privește actul cultural.
Protestul a fost condus de poetul Ştefan Manasia, redactor al Tribunei din 2003, care a fost convocat în faţa unei comisii de disciplină pentru redactarea unui articol de opinie în publicația Observator cultural despre noua conducere a Revistei Tribuna.
Protestatarii îl acuză pe Mircea Arman de transformarea revistei într-una de opinie personală, unde sunt ignorați total toți scriitorii care s-ar fi exprimat împotriva dânsului, și de îndepărtarea unor membri ai consiliului consultativ al revistei, lucru care ar fi dus la scăderea calităţii revistei prin reluarea unor articole vechi și viziuni expirate. Redactorii Tribunei denunță și ameninţări repetate venite din partea noului manager, precum și cenzura excesivă.
Manasia a declarat că pentru orice deplasare în afara redacției, în timpul programului de lucru, este necesară mai nou o învoire din partea conducerii revistei, chestiune considerată de dânsul ca fiind inacceptabilă atunci când vine vorba de participarea la un eveniment cultural cum a fost Târgul de Carte Gaudeamus.
În apărarea sa, Mircea Arman a declarat astăzi că Manasia va răspunde în fața Comisiei de disciplină pentru ceea ce a făcut, iar în privința valorii noului act cultural de la Tribuna, „sunt alții care afirmă contrariul, oameni precum Nicolae Breban, Andrei Marga și alții”.
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a anunțat că memoriile depuse de către scriitori se află la această oră în analiză la departamentul juridic al instituției. Acesta consideră că activitatea de la Tribuna nu poate să continue într-o permanentă stare de luptă între cele două părți, însă crede că pentru aplanarea situației nu se impune neapărat îndepărtarea cuiva.
„Întotdeauna schimbarea de management a produs stări de conflict și anumite fisuri, însă trebuie să fim atenți în cazul unei reviste de prestigiul Tribunei, să nu cădem pradă unor elemente care exced aerul cultural. Nu se poate ca unul sau altul să se închidă în propriile idei, mai ales într-un asemenea domeniu, însă în privința biletelor de voie, nu se poate ca un manager să nu știe unde se află un angajat din subordinea sa”, a spus vicepreședintele CJ.