Catedra ORL a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a câştigat un concurs de proiecte sponsorizat de Fundaţia Orange, cu ajutorul căruia auzul a mii de nou-născuţi atât din oraşul nostru, cât şi din Baia-Mare, pentru depistarea timpurie a deficienţelor.
Proiectul Hear-Ring a fost unul dintre cele 9 câștigătoare ale concursului „Lumea prin culoare și sunet”.
Programul are ca scop dezvoltarea sistemului de testare auditivă a nou-născutului în câteva spitale care nu sunt incluse în programul național de screening (Secția de neonatologie a Spitalului Stanca și Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Baia Mare) și care nu au aparatura necesară pentru a putea identifica precoce copiii cu hipoacuzie congenitală.
Un alt scop al proiectului este dezvoltarea și perfecționarea unor centre de reabilitare auditiv-verbală pentru copiii cu implant cohlear, un dispozitiv ce ajută copiii cu hipoacuzie profundă să perceapă sunetele.
„În loc să se pună diagnosticul de hipoacuzie la 2 ani, sperăm să putem oferi acest diagnostic în 6 luni – 1 an. Vom încerca şi să intensificăm recuperarea bolnavilor, să intensificăm dialogul dintre paciență, părinți și psihopedagogi, prin ședințe online de recuperare auditiv-verbală. Dorim să învățăm și alți psihopedagogi cum să lucreze cu copii cu implant cohlear, prin work-shop-uri, pentru că deşi aceştia pot să audă sunetele, ei trebuie să fie învățați și să înțeleagă ceea ce vorbesc”, a declarat dr Violeta Necula, medic primar ORL.
Din premiul pus la bătaie de Fundaţia Orange, peste 200.000 de lei, vor fi achiziționate două aparate de testare screening auditiv a nou-născuților, dar şi licenţe software pentru organizarea şedinţelor online.
Hipoacuzia este un defect care nu se observă la naștere şi deşi este o boală de 60 de ori mai frecventă decât alte afecțiuni congenitale care beneficiază deja de un program de screening, în acest caz screening-ul nu este sponsorizat.
După depistarea bolii şi efectuarea implantului cohlear, începe o muncă de ani de zile pentru ca un copil să vorbească pe măsura unei persoane fără deficiențe şi să poată fi integrat în cadrul învăţământului de masă.
La Cluj-Napoca funcţionează şi singura școală din Transilvania dedicată special deficienţelor de auz, iar aici sunt aduşi copii din 19 județe ale țării.
Din totalul celor 215 copii înscriși la aceste şcoli speciale în țară, doar 50 provin din familii de surzi, restul din părinți care nu au deficienţe de auz.