ClujAzi

Fii informat!

Ciorcilă și Operațiunea Beatrice (partea I)

securedownloadÎn anul 2010 acționarii Băncii Transilvania își pierdeau averi și case gajate din cauza căderii acțiunilor, în timp ce unii membrii fondatori ai băncii în frunte cu Horia Ciorcilă vindeau acțiuni la prețuri prestabilite mai mari decât prețul acțiunii pe piața de capital pentru muritorul de rând. 

În anul 2008 capitalizarea Băncii Transilvania era de peste 1 miliard de euro. La sfârșitul anului 2010 aceasta era de 80 de milioane de euro. Practic acțiunile au scăzut de la 9,10 lei și au ajuns la 0,78 lei pentru o acțiune a Băncii Transilvania.

Toți acționarii, adică cei care aveau  bani investiți în acțiuni  la această bancă au pierdut peste 90% din bani.

Miercuri  a apărut în exclusivitate în ziarul Bursa o investigație făcută de către Alvarez&Marsal la comanda Băncii Centrale din Cipru, de unde reiese că sunt și oameni care au avut întelegeri speciale cu Bank of Cyprus în momentul când Banca Cipriota a achiziționat un portofoliu de acțiuni de puțin sub  10% din Banca Transilvania.  Adică cu alte cuvinte membrii fondatori și membrii din consiliul de administrație a Băncii Transilvania printre care și Președintele Consiliului de Administrație Horia Ciorcilă au avut anumite avantaje datorită informațiilor din interior și poziției pe care o dețineau în bancă.

Trebuie amintit că Horia Ciorcilă în prezent Președintele și Directorul General al BT are deschise la DIICOT Cluj mai multe dosare penale. Unul care este în instanța și este pentru manipularea pieței de capital. În acest dosar Ciorcilă a fost achitat de Curtea de Apel București. În prezent se judecă recursul procurorilor la Înalta Curte de Casatie și Justiție.

Raportul Alvarez&Marshal a fost terminat la data de 26 Martie 2013. El a fost comandat la data de 21 August 2012 și privea modul prin care Bank of Cyprus a achiziționat procentul de 9,7% din acțiunile Băncii Transilvania.
Raportul relevă: ” Avem îngrijorări privind modul în care Bank of Cyprus a obținut 9,7% din acțiuni (n.r. ale BT), iar aceste preocupări ar putea necesita investigații suplimentare și/sau analiza autorităților competente.” conform sursei citate.

Practic acest raport relevă faptul că Horia Ciorcila si alți fondatori ai băncii folosind poziția lor în conducerea băncii au realizat tranzacții profitabile lor în dauna acționarilor de rând. Adică dacă Bank of Cyprus făcea oferta publică nu tranzacție cu Ciorcilă  prețul acțiunii creștea și acționarii de rând aveau șansa să își vândă acțiunile la un preț mai mare.

Vom reveni cu celelalte informații din raport unde vor fi explicate și tranzacțiile făcute de aceștia.