Astăzi a fost lansată la Cluj-Napoca, în mod oficial, campania naţională „Şi eu ştiu să trăiesc sănătos”, dedicată elevilor, care promovează alimentaţia sănătoasă şi mişcarea.
Clujul se alătură astfel unor oraşe din Noua Zeelandă, Australia, Slovacia, Olanda, Spania, Mexic, Canada, Brazilia, Portugalia, SUA şi în curând China, care au accesat o metodologie premiată de către direcţia generală de sănătate de lângă Uniunea Europeană drept cel mai bun program pe sănătate din 2012.
Prevenirea obezităţii infantile prin informarea familiei se va realiza cu sprijinul consistent oferit din partea unui consiliu ştiinţific, format din psihologi, profesori de sport şi medici.
Circa 80.000 de elevi din ciclul primar, din Bucureşti şi Roman, au accesat deja acest proiect.
„În loc să demonizăm stilul de viaţă al mileniului III sau calculatorul, trebuie să oferim, viitoarelor generaţii, alternative. A trăi sănătos înseamnă să iubeşti pe cei din jur, înseamnă şi să preţuieşti familia şi timpul petrecut la masă. Înseamnă să ştii să preţuieşti viaţa”, a declarat Silvia Bucur, preşedintele Fundaţiei PRAIS.
Peste 3000 de cadre didactice sunt implicate în proiect şi coordonează cluburi de mişcare şi distracţie.
La nivelul Municipiului Cluj-Napoca, circa 5000 de copii din clasele I şi a II-a s-au înscris în ciclul de activităţi al mişcării naţionale.
„Susţinem cu toată convingerea proiectul fundaţiei PRAIS, care promovează alimentaţia sănătoasă şi mişcarea. Cu cât vom fi mai conştienţi de aceste aspecte, cu atât ne vom putea bucura mai mult de viaţă. Suntem un oraş universitar şi avem specialişti care pot să-şi fructifice expertiza de specialitate prîn acest proiect”, a declarat primarul Emil Boc.
Potrivit inspectorului şcolar general Valentin Cuibus, elevii au nevoie de o alternativă la ceea ce oferă internetul sau televizorul. „Nu trebuie să le spunem doar că nu e voie. Trebuie să le oferim alternative, iar în acest sens se poate urmări exemplul Canadei, care investeşte miliarde de dolari canadieni pentru a trimite copiii în tabere de vară. Important este să fim alături de acest proiect şi chiar dacă Clujul a intrat mai târziu în acest proiect, sunt sigur că vom ajunge în faţă prin activităţile demarate aici”, a precizat acesta.
În consiliul de specialişti ai Clujului în acest proiect vor activa reprezentanţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi dr Nicolae Hâncu, preşedintele de onoare al Federatiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.