Vasile Blaga, Alin Tişe, Andreea Paul, Dorin Florea şi Elena Udrea au dezbătut, astăzi, la Cluj-Napoca, cu liderii PDL de la nivel local, măsurile anunţate de USL pe domeniile justiţie şi administraţie.
Conferinţa organizată la Cluj Arena face parte dintr-o campanie naţională anunţată în urmă cu 3 săptămâni de către Vasile Blaga, pentru promovarea strategiei PDL referitoare la dezvoltarea României.
În acest sens au avut deja loc mai multe conferinţe, la Călăraşi – prezentarea strategiei pe agricultură, la Galaţi – strategia faţă de mediul de afaceri şi activitatea privată, detalierea proiectului de lege pentru protecţia întreprinzătorului -, la Oraviţa – prezentarea strategiei pentru dezvoltarea durabilă, respectiv la Alba Iulia, unde s-au prezentat soluţii pentru crearea de locuri de muncă.
Astăzi, conducerea PDL s-a propunţat ferm împotriva scăderii cvorumului de validare a referendumului sub 50%, după forma propusă de USL
„Actuala Constituţie a României a fost aprobată cu peste 60% din populaţie, char şi revizuirea, chiar dacă a durat acest proces 2 zile. Dacă este adoptată varianta USL de referendum validat cu 30% prezenţă, rezultă de aici un rezultat aprobat cu 25% voturi valabil exprimate, dintre care jumătate doar pot să fie cu Da sau Nu, de unde concluzinăm că o minoritate de 12,5% poate să decidă viitorul întregii ţări”, a spus Vasile Blaga.
Totodată, preşedintele PDL le cere românilor să întoarcă spatele oricărei încercare de modificare a Constituţiei, atâta timp cât nu este introdus în varianta ei şi rezultatul referendumului validat în 2009, prin care populaţia cerea Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Referitor la chestiunea reorganizării administrativ-teritoriale a României, Blaga a fost tranşant: „Nu se va face!” pentru că USL nu doreşte să rişte foarte mult din punct de vedere electoral şi nu îşi asumă o pierdere similară celei suferite de Guvernul Boc, pentru stabilitatea macroeconomică a ţării. Bâlbâiala ministrului Administraţiei, Liviu Dragnea, pe acest subiect, a fost oferită drept exemplu: „Încă nu ştie câte regiuni să aibă. La început erau 8, acum se mai gândeşte”.
Liderii PDL au mai arătat că statul arată astăzi din punctul de vedere al birocraţiei mai rău ca în timpul comunismului, în timp ce mersul Europei a fost în altă direcţie. Blaga a menţionat că nivelul de birocraţie va fi crescut prin varianta USL de reorganizare administrativă, iar acest lucru se pregăteşte deja să fie susţinut prin majorarea de taxe.
În viziunea PDL, pentru acest proiect ambiţios trebuie să fie redus numărul comunelor din ţară, iar conturul viitoarelor regiuni trebuie să fie trasat de calitatea serviciilor, dimensiunea geografică şi competenţele regiunii.