Ieri, Inspectoratul General al Poliției Române și Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca au organizat Conferința de închidere ”Gestionarea stresului polițienesc” a Proiectului nr. LLP-LdV/TOI/2010/RO/005 – Crearea unui Centru de Excelenţă pentru pregătirea profesională iniţială şi continuă, pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, pe baza transferului de inovaţie de la partenerii străini (Proiectul BIA).
La conferința de închidere au participat: domnul chestor de poliție dr. Gheorghe POPA – adjunct al inspectorului general al Poliției Române; domnul colonel de poliție dr. Zsolt POLYÁK – șeful Poliției Békés; căpitan de poliție László GYŐRI – coordonatorul experților maghiari; comisar șef de poliție Hans-Jörg BARTH – coordonatorul experților germani; comisar șef de poliție Laurențiu STOICA – directorul Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca. Acestora li s-au adăugat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Inspectoratului General al Poliției Române implicați în proiect, experți psihologi și în instrucția tragerii din țările partenere, membri ai echipei de proiect din cadrul școlii clujene de poliție, formatori și agenți de poliție români instruiți în cadrul proiectului, precum și numeroși invitați.
În timpul conferinței de închidere a avut loc o transmisie live de la Centrul de Excelenţă, situat la sediul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca: o secvenţă de instruire folosind simulatorul de trageri achiziționat în cadrul proiectului.
Activitatea a avut ca scop demonstrarea eficienţei utilizării simulatorului în pregătirea poliţiştilor, în antrenarea acestora pentru a lucra în echipă, a lua cele mai bune decizii de intervenţie, a utiliza corect şi eficient armamentul, în condiţii de stres. Informații despre proiect Proiectul BIA s-a derulat în perioada martie 2011 – iunie 2013, la nivelul Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca. Scopul acestuia este creşterea nivelului de siguranţă al comunităţii în contextul acţiunilor şi misiunilor personalului Poliţiei Române realizate în teren, dublată de sporirea gradului de siguranţă al poliţiștilor operativi în timpul misiunilor efectuate în şi dintr-un mediu tactic.
Bugetul alocat a fost de 419.884 de euro, dintre care 300.000 euro finanţare europeană prin Programul Învăţare pe tot parcursul vieţii – Subprogramul Leonardo da Vinci. Partenerii implicați au fost: Inspectoratul General al Poliţiei Române – în calitate de aplicant, prin Școala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca (structura subordonată de implementare și totodată sediul Centrului de Excelenţă); Poliţia de Intervenţie a landului Baden-Wurttemberg din Germania; Poliţia Naţională Maghiară.