Astăzi, clujenii vor avea parte de un flash mob antidrog inedit, chiar în inima orașului, pe Bulevardul Eroilor, în spatele Monumentului Memorandiștilor, cu începere de la ora 13.
Flash-mob-ul este doar una dintre manifestările publice realizate de Fundația Creștină de Ajutorare în parteneriat de această dată cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj și Trupa de teatru Create.Act.Enjoy și cu sprijinul Primăriei clujene, în cadrul ultimei etape a Campaniei antidrog prin artă și debate ”Nu consuma, NU ești reciclabil”.
”Activitățile care au fost amânate prin HG, după declararea zilei de doliu național în 26 iulie 2013, vor avea loc mâine, 10 iulie și au ca scop informarea și conștientizarea publicului clujean asupra riscurilor la care se expun prin consumul de substanțe, dar și unde pot găsi informații și ajutor în caz de nevoie. Credem că prin creație artistică, prin manifestări artistice mesajul de conștientizare a publicului poate fi mai eficient recepționat. De aceea am invitat alături de noi Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) al Județului Cluj și Trupa de teatru Create. Act.Enjoy care au răspuns foarte pozitiv și am realizat un parteneriat funcțional al cărui beneficiu aparține clujenilor în primul rând”, spune Lacrima Andreica, creatorul campaniei și PR în cadrul Fundației Creștine de Ajutorare.
”Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România în anul 2012, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, numărul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de substanţe psihoactive (tutun, alcool, droguri şi SNPP – substanţe noi cu proprietăţi psihoactive) a fost de 3733, dintre care 1971 consumatori de droguri ilicite şi SNPP. Faţă de anul 2011, în anul 2012 a crescut alarmant numărul de infecţii cu HIV. La grupa de vârstă sub 25 de ani, numărul de infecţii la consumatorii de droguri injectabile a crescut de la 3,7% în anul 2011 la 24,6% în anul 2012 (de peste 6 ori).Numărul de urgenţe medicale cauzate de consumul de substanţe psihoactive (inclusiv alcool) în 2012 a fost de 5373. Dintre acestea, peste două treimi sunt datorate consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP)”, spune psihologul CPECA Cluj, Roxana Brici. Drumul Tăcerii va fi parte a unui eveniment ulterior organizat de CPECA Cluj la care echipa FCA își va aduce suportul la nveoie, ca partener.
Iată care sunt manifestările ultimei etape ale campaniei antidrog prin artă și debate ”Nu consuma, NU ești reciclabil” din data de 10 iulie 2013 vor avea loc astfel:
– Ora 10.00 – Bastion (Turnul Croitorilor) – Expoziție de păpuși realizate de copii claselor a III-a de la Școala Constantin Brâncuși în cadrul primei etape a campaniei antidrog prin artă și debate ”Nu consuma, nu ești reciclabil” a Fundației Creștine de Ajutorare, în cadrul Săptămânii Altfel
– Ora 13.00 – 19.00 – în spatele Monumentului Memorandiștilor pe Bulevardul Eroilor – flash-mob (4 sesiuni)
Campania antidrog prin artă şi debate “Nu consuma, NU eşti reciclabil!” este proiectul conceput şi implementat de către Fundaţia Creştină de Ajutorare, în parteneriat cu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj, Şcoala “Constantin Brâncuşi”, Asociaţia Română de Dezbatere, Oratorie şi Retorică Transilvania, Create.Act.Enjoy, profesorul Andrea Mărculescu şi copii actori pe care îi coordonează de la Palatul Copiilor.