ClujAzi

Fii informat!

Defrişările din Cluj au produs pagube de peste 1 milion de euro în ultimul an. Zeci de dosare penale întocmite

Direcția Silvică Cluj și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj au prezentat astăzi un raport al controalelor efectuate în ultimul an, pe teren. În urma acestor acţiuni s-au constatat pagube în valoare de peste 1 milion de euro, iar zeci de dosare penale sunt instrumentate.

Subprefectul Mihnea Iuoraș a menţionat că ITRSV Cluj a descoperit în perioada iulie 2011 – iulie 2012, cu prilejul unor controale efectuate la Ciurila, Cluj-Napoca, Turda şi Florești, tăieri ilegale de copaci, cu un volum de peste 15.000 metri cubi, valoarea pagubei fiind estimată la peste 1 milion de euro.

Toate acestea se petrec în contextul în care statistic, județul Cluj este sub media pe țară ca suprafață împădurită, şi ocupă locul 3 în topul tăierilor nelegale de copaci.

„Nu mă aşteptam ca tăierile masive de copaci din Suceava, Neamț, să se transfere cu atâta rapiditate și spre zona noastră […] Am fost revoltat să aflu cum funcționa structura mafiotă din acea zonă. Nu permitea nici măcar desfășurarea unui control din partea statului, pe proprietatea statului. Chiar și polițiștii au fost complici”, a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan.

Directorul Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș (foto), spune că numai în această vară s-au constatat tăieri ilegale de copaci în valoare de 765.000 lei.

La Ocolul Silvic Turda au fost descoperite cele mai grave probleme, în procesul de defrişare fiind implicat inclusiv personalul instituţiei.

Aici s-au descoperit pagube în valoare de peste 400.000 lei, fiind tăiaţi în mod nelegal peste 1.600 mc de material lemnos.

„Au marcat arbori fără să înregistreze nicăieri acest lucru, s-au realizat mărci artizanale, iar unii arbori au fost tăiați ilegal, fără nicio marcă”, a adăugat şeful Direcţiei Silvice.

Aceste nereguli au atras schimbarea contabilului șef şi a șeful ocolului silvic, care acuma încearcă să aragă proprietarii de pădure, inclusiv consiliile locale,  să se înscrie în alte ocoale, pentru a le administra tot el. Totodată, la Turda s-a operat desfacerea contractului de muncă la trei pădurari, urmând ca întregul prejudiciu să fie recuperat în Instanţă.

Subprefectul Clujului a afirmat că o parte din defrişări s-au produs şi pentru demararea unor afaceri imobiliare. La Ciurila, 10 persoane au revendicat 20 hectare de fond forestier, iar cererea le-a fost satisfăcută, însă pe o altă suprafață decât cea care li se cuvenea, însă care era mai valoroasă din punct de vedere imobiliar. Toate acestea s-au produs deşi zona Ciurila nu avea atribuții de punere în posesie în zona Făgetului.

În total 23 de persoane sunt cercetate penal pentru tăierile nelegale de copaci.

La Beliș  paguba constatată în urma controalelor ajunge la peste 500.000 lei.

Autorităţile anunţă că în perioada următoare va fi demarat un control riguros şi la Someșul Rece.