Ambasadorul Angliei în România, Martin Harris, a evitat să se exprime categoric în privinţa proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană deşi se declară mare iubitor al naturii şi în special a Munţilor Apuseni.
Întrebat de jurnalişti despre cea mai bună cale care trebuie să fie adoptată pentru dezvoltarea zonei Roşia Montană, acesta a răspuns doar că România beneficiază de o biodiversitate rară.
„Este o zonă foarte frumoasă, o zonă cu potenţial. Eu am vizitat Munţii Apuseni cu familia mea, am fost la Mărişel, în Cheile Turzii, am fost în Cetatea Ponorului şi Padiş, nu am fost în această zonă fierbinte despre care vorbiţi, eu cred că este o dezbatere pentru România. Eu cred că este foarte sănătos că este o dezbatere între societate şi clasa politică. Aş dori să spun că eu cred că România are un potenţial foarte mare în turism, fiindcă relieful României este ceva unic, este cea mai mare pădure virgină din Europa, cea mai mare populaţie de urşi şi vulpi din Europa, un nivel de biodiversitate foarte înalt, de fapt, în România aveţi tot ce restul Europei a pierdut, păduri virgine, biodiversitate, un peisaj foarte frumos, patrimoniu semnificativ şi eu cred că este un avantaj pentru turişti. Eu mi-am chemat prietenii din Marea Britanie pentru a le arăta frumuseţile munţilor Apuseni. Mă aştept să vină din ce în ce mai mulţi turişti din Marea Britanie pentru a afla care este România”, a spus ambasadorul Regatului Unit.
Întrebarea a fost reformulată: Credeţi că începerea proiectului de exploatare ar putea să stopeze turiştii englezi să mai vină în România să viziteze acea zonă? Martin Harris a repetat ceea ce a spus anterior: proiectul de la Roşia Montană este o dezbatere pentru România, este un semn bun pentru ţară.
Excelenţa sa a discutat, ieri, inclusiv pe tema Munţilor Apuseni, cu prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.