ClujAzi

Fii informat!

În topul celor mai îndatoraţi europeni: românii

datorii_recuperari-creante_com

Potrivit datelor BNR, românii se află printre cei mai îndatoraţi europeni, din cauza dobânzilor înalte practicate la împrumuturi, populaţia cu venituri nete sub 700 de lei pe lună, realizând cel mai mare nivel de neperformanţă la credite, cu rate de 25% la consum şi 11% la ipotecar.

În cadrul unui raport de stabilitate financiară publicat de BNR, s-a realizat o analiză a ratelor creditelor neperformante în funcţie de categoria de venit lunar (în iunie 2013) şi care acoperă aproximativ 60% din expunerile totale şi 40% din numărul debitorilor. Gradul de îndatorare a fost calculat doar pentru populaţia cu credite bancare, fără să se ţină cont de existenţa unor codebitori şi folosind anuităţi constante.

Astfel, analiştii BNR au calculat, pe acest eşantion, că împrumuturile neperformante ale celor cu venituri nete lunare de cel mult 700 de lei, cumulează 2,5 miliarde lei. Extrapolând acest rezultat, s-a arătat că pe total gospodorii, acest segment de populaţie deţine credite cu restanţe de 4,1 miliarde lei, adică circa 40% din totalul creditelor neperformante ale populaţiei, de 10,6 miliarde lei.

Un total al restanţelor de 2,5 miliarde lei, se datorează restanţelor peste 90 de zile estimate la 1,5-1,6 miliarde lei, în cazul persoanelor cu venituri nete între 700 şi 1.500 de lei pe lună.

Cele două categorii totalizează, astfel, aproape 70% din valoarea împrumuturilor neperformante ale populaţiei.

„Debitorii cu un venit net care este inferior salariului minim pe economie prezintă cel mai mare grad de îndatorare (62% , faţă de 37% pe total economie, valori mediane în iunie 2013), şi cea mai mare asimetrie a gradului de îndatorare, iar tendinţa este de deteriorare mai accentuată comparativ cu celelalte clase de venit. În general, persoanele cu venituri reduse sunt cele mai susceptibile a avea probleme în rambursarea la timp a obligaţiilor financiare. În România, debitorii cu venituri nete lunare mai mici decât media pe economie147 reclamă o atenţie deosebită din perspectiva managementului riscului. Atât pentru creditele de consum, cât şi pentru cele ipotecare, gradul de îndatorare a debitorilor neperformanţi cu venituri nete lunare mai mici decât media pe economie este superior celui aferent totalului debitorilor neperformanţi. Acest grad de îndatorare mai ridicat este strâns corelat cu o rată a neperformanţei superioară pentru categoriile de venit inferioare mediei”, se arată în studiul publicat luni de BNR.

Tot în cadrul aceluiaşi raport se mai preciza că ponderea serviciului datoriei în venitul brut lunar al gospodăriilor populaţiei se situează în România la niveluri relativ ridicate, comparativ cu situaţia aferentă altor ţări europene.

„Un determinant important al acestei situaţii l-a reprezentat diferenţialul între rata dobânzii în moneda naţională comparativ cu moneda unică europeană, diferenţial care a înregistrat o reducere semnificativă în ultima perioadă. În aceeaşi direcţie a unui diferenţial superior al ratei dobânzii contribuie şi ponderea mare a creditului de consum în totalul creditului acordat populaţiei (54% în România, faţă de 27% în zona euro, în iunie 2013), credit care este în general acordat la rate de dobândă mai mari decât creditul imobiliar”.

În situaţia în care se calculează gradul de îndatorare utilizând doar nivelul datoriei în stoc, fără a se lua în considerare influenţa ratei dobânzii, atunci valorile privind îndatorarea în România devin comparabile sau chiar mai mici decât cele din zona euro (de exemplu, ponderea creditului bancar acordat populaţiei în PIB este de 17,2%, faţă de 55,1% media din zona euro, în iunie 2013).

„Evoluţiile pozitive identificate nu s-au manifestat uniform în structura populaţiei pe clase de venit, categoriile cu venituri mici şi foarte mici înregistrând de regulă o înrăutăţire a poziţiei bilanţiere. Capacitatea sectorului în ansamblul său de a-şi rambursa serviciul datoriei la bănci a continuat să se reducă, dar într-un ritm mai lent comparativ cu cel aferent perioadei anterioare, iar perspectivele sunt mixte. Rata creditelor neperformante s-a majorat cu 2,2 puncte procentuale în perioada decembrie 2011 – iunie 2013 (de la 8,2% la 10,4%), în timp ce volumul creditelor neperformante a crescut cu 28% în acelaşi interval. Sectorul bancar românesc prezintă o acoperire adecvată la riscurile rezultate din creditarea populaţiei: (i) rata de adecvare a capitalului rămâne semnificativ peste valoarea minimă reglementată; (ii) riscurile aşteptate din creditarea populaţiei sunt acoperite aproape integral de provizioanele IFRS completate cu filtrele prudenţiale (96,3% în august 2013), şi (iii) valoarea colateralului din portofoliul băncilor rămâne suficientă pentru a acoperi riscurile în cazul apariţiei unor noi evoluţii nefavorabile”, se arăta, în acelaşi raport.

Între anii 2011-2013, ponderea creditelor în euro, nou acordate populaţiei, a scăzut considerabil în cazul creditelor de consum: de la 35,7% în 2011, la 10,3% în perioada decembrie 2011- august 2013. În acelaşi sens, dar într-o măsură mai mică a scăzut în cazul creditelor pentru achiziţie de locuinţe: de la 97,8% în anul 2011 la 86,4% în aceeaşi perioadă.

În iunie 2013, rata de neperformanţă a creditelor, s-a situat la 11,1%, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de luna decembrie a anului 2011. Volumul creditelor neperformante în valută în cazul companiilor a înregistrat o creştere de 73,7% în perioada decembrie 2011 – august 2013 (faţă de 53% în cazul creditelor în lei în acelaşi interval).

Ecartul între rata creditelor neperformante în lei şi valută s-a anulat în august 2013 (23,4% pentru lei, faţă de 23,5% pentru valută), comparativ cu nivelul de 4,3 puncte procentuale al acestuia în decembrie 2011.

Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS şi filtre prudenţiale, în schimb, se menţine, cu un procent de 89,5% în luna august, a acestui an, fiind printre cele mai ridicate niveluri faţă de ţările din regiune.

SURSA: MEDIAFAX