ClujAzi

Fii informat!

INS confirmă: PIB-ul a crescut, în al treilea semestru.

pib

Economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, estimare realizată în luna noiembrie şi menţinută de INS ( Institutul Naţional de Statistică).

Astfel, la nouă luni, avansul este de 2,7%, fiind susţinut de industrie şi agricultură. PIB-ul, estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei preţuri curente în creştere în termeni reali cu 1,6% faţă de trimestrul anterior şi cu 4,1% faţă de trimestrul trei din 2012. La nouă luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

Pentru trimestrul al treilea, ca serie brută, PIB-ul a fost de 175,37 miliarde lei preţuri curente, mai mare în termeni reali tot cu 4,1% faţă de trimestrul III 2012, rezultând la nouă luni, o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

Un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) arată : „Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, le-au avut următoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzacţiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”.

Un impact semnificativ negativ asupra evoluţiei PIB-ului, l-au avut reducerea volumului de activitate din administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială cu un procent de 0,7%. Contribuţia generală a acestei ramuri la creşterea PIB este de -0,1%.

În primele nouă luni, din punct de vedere al utilizării produsului intern brut, a existat o creştere, care s-a datorat în principal exporturilor nete, acestea având o contribuţie de + 5,2%. Acest procent este o consecinţă a creşterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumulului importurilor de bunuri şi servicii cu 1,5%. De asemenea este corelată cu cheltuielile pentru consum final al gospodăriilor populaţiei (+0,4%), cu o pondere de 60,4% în PIB, al cărei volum s-a majorat cu 0,6%.

O altă contribuţie negativă a fost înregistrată de către formarea brută de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 3,9%. Totodată volumul consumului final al administraţiilor publice (-0,3%), care are o pondere de 15,7% în PIB, s-a redus cu 2,4%. O scădere similară a înregistrat variaţia stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Anunţate pe la mijlocul lunii noiembrie, primele estimări ale INS, arătau că economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, peste aşteptările analiştilor, şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Noile  date privind evoluţia economică vor fi actualizate de către INS, în luna ianuarie.

Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul 2014, de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Pentru acest an, prognoza a fost revizuită în urcare, în luna noiembrie, de la 2%, aspect care se datorează producţiei agricole bune şi a exporturilor în creştere.

Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, declara la începutul lunii noiembrie că FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.

SURSA: ZIARUL FINANCIAR (ZF)