Bilanţul pentru 2013, de la Ministerul Mediului de Afaceri, IMM-urilor şi Turismului, condus de Maria Grapini a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe. Ministerul are un buget de 134 miliarde lei (30 milioane de euro).
Bilanţul cuprinde 46 de pagini, în care apar reglementări noi aduse în sectorul de IMM-uri, corecţii legislative, parteneriate, protocoale, memorandumuri, deplasări în străinătate şi în ţară, dar şi premii obţinute de ministru în acest an. De asemenea au fost incluse şi date de la Institutul Naţional de Statistică şi Registrul Comerţului, legate de anexe despre evoluţia numărului de turişti şi situaţia înmatriculărilor, radierilor, dizolvărilor de IMM-uri.
Conferinţa s-a desfăşurat în sala de evenimente a hotelului Pullman, unde alături de Maria Grapini au fost prezente alte 50 de persoane (secretari de stat, consilieri onorifici, reprezentanţi din comitete executive), din care doar câteva au făcut scurte declaraţii cu privire la activitatea ministerului, cele mai multe arătându-se mulţumite.
Din bilanţ au lipsit capitole legate de cum s-au cheltuit aceşti bani, pe ce proiecte şi ce rezultate s-au înregistrat. „Pe fondul de salarii s-au dus doar 12-15% din aceşti bani, angajaţii mei nu au salarii mari, unii au doar 900 de lei. Nu am făcut execuţia bugetară, vin de la Mioveni (unde a participat la un eveniment înainte de prezentarea bilanţului – n.red.), dar pe viitor vom include în raport şi execuţia bugetară“, a răspuns Maria Grapini, unei întrebări lansate de către Ziarul Financiar, legată de capitolele mari pe care s-au cheltuit banii statului.
Despre balanţa de plăţi, unul din importanţii indicatori din sectorul turismului, nu s-a făcut nicio precizare nici din partea Mariei Grapini dar nici din partea altei persoane din sală. În acest an, balanţa de plăţi arată că românii au lăsat în străinătate 1,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie din acest an, în timp ce străinii au lăsat doar un miliard de euro. Acest fapt ilustrează că balanţa de plăţi continuă să fie negativă şi în acest an, cu un deficit care se ridică la 253 mil. euro, potrivit BNR.
Date de la Institutul Naţional de Statistică au arătat că circa 1,5 milioane de străini, au sosit în primele zece luni ale acestui an în unităţile turistice de cazare din România. Numărul acesta s-a aflat în creştere cu doar 3,3% faţă de perioada similară de anul trecut, când s-a înregistrat o creştere cu 10% faţă de primele zece luni din 2011.
,,Este greu să îţi propui o cifră concretă, este altceva în business să îţi stabileşti ce vânzări faci, cât faci (…) M-a durut sufletul să văd câţi turişti sunt în Croaţia. M-am gândit bine şi nu o să avem noi numărul de turişti pe care îi are Italia sau Spania. Dar totuşi, faţă de numărul de turişti pe care îl avem acum, pentru că sper ca în decembrie să mai avem un puseu de turişti, eu cred că se poate în mod rezonabil să creştem cu 50% dacă flexibilizăm şi vizele şi accelerăm promovarea“, a adăugat Maria Grapini când a fost întrebată despre o cifră care să estimeze numărul turiştilor pentru anul viitor.
În privinţa evoluţiei din sectorul IMM-urilor datele de la Registrul Comerţului arată că numărul de înmatriculări, persoane juridice este în scădere cu circa 1% în perioada ianuarie-octombrie faţă de perioada similară de anul trecut, în timp ce numărul de suspendări a scăzut cu 8,5% dar numărul de dizolvări a crescut iar cel de radieri a avut un avans cu 14,2%.
Schimbarea modului de plată a taxei pe valoarea adăugată la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro, este una din măsurile luate pentru IMM-uri. Aceasta va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, până acum fiind obligatorie.
Maria Grapini a mai menţionat că aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii.
Începând cu anul viitor, vor fi acordate şi ajutoarele de minimis pentru investiţiile realizate de IMM-uri, bugetul alocat proiectului va fi de 500 mil. lei (113 mil. euro). Potrivit ministrului, programul va fi operaţională începând cu 15 ianuarie.
SURSA: ZIARUL FINANCIAR