Doi factori importanţi vor ajuta cel mai probabil cele patru ţări, România, Polonia, Ungaria şi Cehia, să reziste turbulenţelor financiare create de reducerea achiziţiilor de obligaţiuni de către Fed, consideră Fitch. Este vorba despre nevoia de finanţare moderată din acest an şi percepţia pozitivă a investitorilor.
Într-un raport al agenţiei de rating se arată: „Necesarul moderat de finanţare pentru buget şi rostogolirea datoriei, precum şi percepţia pozitivă privind politicile autorităţilor, ar trebui să ajute cele patru ţări din Europa Centrală şi de Est să reziste turbulenţelor cauzate pe pieţe de retragerea graduală a programului extraordinar al Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru stimularea economiei”.
Polonia şi România beneficiază de finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional, iar deficitele acestor patru ţări au fost reduse semnificativ faţă de perioada de început a crizei. Polonia are deschisă o linie flexibilă de credit de la FMI, iar România un acord stand-by tratat ca preventiv de autorităţi, suplimentat de o înţelegere cu Comisia Europeană.
Cele patru ţări au beneficiat de condiţii de finanţare favorabile pe pieţele externe în ultima parte a anului 2013 şi la începutul acestui an, ceea ce le-a permis sã se împrumute din pieţele internaţionale.
Estimările Fitch arată că România, Polonia, Ungaria şi Cehia, trebuie să împrumute 78,5 miliarde de euro în acest an pentru a-şi acoperi datoria şi a finanţa deficitele bugetare.
Suma este echivalentă cu 9,5% din PIB cumulat estimat pentru România, Polonia, Ungaria şi Cehia în acest an, raport în scădere de la 12,4% anul trecut şi considerabil mai redus faţă de 15,1% în zona euro. Aproximativ 3,1 miliarde de euro dintr-un necesar brut de finanţare de 13,2 miliarde de euro, va merge anul acesta în România, la deficitul autorităţilor centrale. Restul vor fi alocaţi rostogolirii datoriei. Faţă de celelalte trei ţări, România are cea mai redusă nevoie de finanţare în rândul celor patru ţări, iar suma este echivalentă cu 8,9% din PIB estimat pentru acest an.
În schimb Polonia trebuie să împrumute 31,9 miliarde de euro, reprezentând 7,5% din PIB, Ungaria are nevoie de 18,9 miliarde de euro – 18,3% din PIB, iar Cehia de 14,7 miliarde de euro – 10% din PIB.
Ungaria, Polonia şi România au profitat de condiţiile bune de pe piaţa internaţională pentru a emite recent obligaţiuni în euro şi dolari.
România a atras în ianuarie 2 miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.
Pentru anul 2014, guvernele celor patru ţări au în plan deficite bugetare moderate. Fitch se aşteaptă ca Cehia, Ungaria şi România să-şi respecte angajamentele asumate faţă de UE, iar în cazul României şi faţă de FMI, şi să înregistreze deficite bugetare mai mici de 3%, limita maximă admisă de UE.
Cu excepţia Ungariei, unde datoria raportată la PIB s-a situat la 81%, îndatorarea este moderată. Astfel, în Polonia reprezintă 58% din PIB, în Cehia 49%, iar în România 38%. Limita maximă agreată de UE este de 60% din PIB.
În decembrie 2013, Fed a anunţat că va reduce începând cu anul 2014 programul de achiziţii lunare de obligaţiuni de la 85 de miliarde de dolari la 75 de miliarde de dolari.
Banca centrală americană a folosit acest mecanism pentru a introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar, susţinând economia SUA, dar şi pieţele financiare la nivel global.
Săptămâna aceasta va avea loc o nouă şedinţă Fed, analiştii considerând că reducerea graduală a programului va continua pe parcursul anului.
Reducerea programului Fed, dar şi alţi factori, precum încetinirea creşterii economice în China, au cauzat volatilitate pe pieţele financiare la începutul acestui an. O primă consecinţă a reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Fed, este ieşirea investitorilor de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani. Acest aspect este amplificat de temerile crescânde în ceea ce priveşte instabilitatea politică şi financiară din unele state cu economii emergente.
Statul român a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
SURSA: MEDIAFAX