Dezbaterea publică privind salariile și bonusurile mari încasate de membrii Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care sunt plătiți chiar mai bine decât șefii de instituții similare din Vest, ar putea lua forma unei lupte politice între președintele Traian Băsescu și coaliția de guvernare USL.
După ce președintele Traian Băsescu a descris ASF ca fiind „o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici profund incompetenţi şi nepregătiţi”, Dan Radu Rușanu (PNL) conducătorul Autorității de Supraveghere Financiară, în semn de apărare, a scos la lumină veniturile pe care le-au încasat trei membri susţinuţi de PDL la conducerile fostelor CSA şi CNVM.
Așadar, în cadrul unui comunicat de presă emis miercuri-noapte, ASF a făcut publice ce salarii aveau trei persoane recomandate şi susţinute de PDL, pentru conducerea CNVM, CSA, care au funcţionat până în aprilie 2013, când au fost comasate în cadrul ASF. După declarațiile făcute președintele Traian Băsescu a cerut revocarea ,,imediată” a întregii conduceri ASF iar comunicatul a venit ca o reacție la aceste cerințe.
„Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea ASTRA nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro. Fostul comisar al CNVM Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro. Fostul comisar al CNVM Ştefania Ferencz, descrisă de presă drept „secretara domnului Boc“, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 64.131 de euro“, potrivit ASF.
Declarațiile președintelui au fost acestea: „ASF este o cloacă, în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Dan Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu – ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost ministru pe la Muncă -, fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală“.
Recent în presă au apărut informații conform cărora în lunile noiembrie și decembrie, președintele ASF Dan Radu Rușanu a încasat indemnizații de 72.000 de euro iar Daniel Dăinu ar fi încasat 68.000 de euro. Ca și comparație, președintele comisiei de supraveghere financiară KNF, Andrzej Jakubiak, are un salariu brut de 3.700 de euro/lună (15.000 de zloți), adică un salariu net de 2.300-3000 de euro. ASF supraveghează o piață de 60 de ori mai mică, în timp ce KNF supraveghează piețe financiare de 600 miliarde de euro.
În plus, în Polonia, orice salariu din orice tip de instituție financiară de stat, inclusiv autoritatea de supraveghere, nu poate depăși salariul ministrului de finanțe. De asemenea, salariile miniștrilor și ale înalților oficiali din Polonia, nu por depăși de 5 ori salariul mediu net pe economie, care este de 700 de euro. La polul opus se află România, unde membrii consiliului ASF câștigă de trei ori mai mult decât omologii lor din Polonia și de aproape zece ori mai mult decât prim-ministrul Victor Ponta.
Băsescu a mai adăugat „Dacă priviţi cu atenţie la clientela din ASF şi la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL acest ASF. Îi găseşti cu rude, cu năşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă. Arborele genealogic al USL, asta este ASF, şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă“.
ASF a mai spus că „acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România“. Pe 18 februarie, ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea de asigurări ASTRA.
Oficialii ASF mai spun că „la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, ASF a primit avertismente din piaţa asigurărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme, iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la societatea ASTRA“.
SURSA: ZIARUL FINANCIAR