În perioada 4-5 aprilie 2014, la Galaţi a avut loc cel de-al VII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei din România, eveniment organizat de Asociaţia Românǎ de Istorie a Presei (ARIP), în colaborare cu Universitatea “Dunǎrea de Jos” din Galaţi şi cu Biblioteca Judeţeanǎ “V.A. Urechia”, la care au participat 62 de cercetǎtori (cadre didactice din învǎţamântul universitar şi preuniversitar, bibliotecari, arhivişti, cercetǎtotri la diverse institute de cercetare ale Academiei Române etc.).
Tema acestui congres a fost Presa Primului Rǎzboi Mondial.
Congresul a început la Catedrala Arhiepiscopală (a cǎrei piatrǎ de temelie a fost aşezatǎ la 27 aprilie 1906, de cǎtre prinţul Ferdinand şi Regina Maria, fiind sfinţitǎ în 1917, chiar în timpul luptelor de la Mǎrǎşeşti), cu o slujbă de pomenire a ostaşilor români, căzuţi în Primul Război Mondial, oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Deschiderea propriu-zisă a congresului a avut loc în Aula Magna a Universitǎţii “Dunǎrea de Jos”, prin intonarea Imnului de stat al României, dupǎ care au rostit mesaje de salut: Marius Stan, primarul Municipiului Galaţi, Aurel Vlaicu, city managerul municipiului (al cǎrui bunic era vǎr cu “maistoraşul” Aurel Vlaicu), Iuliana Constantinescu, subprefect al Judeţului Galaţi, Ilie Rad, preşedintele ARIP, lect. univ. dr. Cǎtǎlin Negoiţǎ, directorul Direcţiei pentru Culturǎ şi Patrimoniul Naţional al Judeţului Galaţi, şi prof. dr. Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii Judeţene “V.A. Urechia” din Galaţi (ultimii doi fiind “sufletul” organizǎrii acestui important eveniment ştiinţific).
Dupǎ deschiderea oficialǎ, participanţii au asistat la un moment-surprizǎ: câţiva tineri, membri ai Asociaţiei „Tradiţia Militară” din Bucureşti, au intrat în sală, în timp ce se intona cântecul Treceţi, batalioane române, Carpaţii!, fiind îmbrăcaţi în costume militare, cu arme şi un steag din timpul Primului Rǎzboi Mondial. Ei au prezentat jurământul militar din 1917 („În numele lui Dumnezeu Atotputernicul eu, soldatul …., jur credinţǎ M. S. Regelui Ferdinand I, supunere legilor si îndatoririlor militare, în toate ocaziunile, în timp de pace, ca şi în timp de rǎzboi! Aşa sǎ-mi ajute Dumnezeu!”) şi şi-au descris drepelul şi uniformele militare, reprezentând diferite arme.
În cadrul festiv al evenimentului s-au acordat apoi câteva premii, obişnuite la congresele ARIP. Astfel, Premiul „Nicolae Sever Cărpenişan” a fost acordat lui Radu Macovei, pentru întreaga activitate jurnalistică. Express TV, prin redactorul-şef, Ramona Hilohe, a acordat premiul „Între oglinzi paralele” jurnalistului Nicolae Melinescu, iar Biblioteca Judeţeană “V.A. Urechia” a conferit Premiul „Urechia” conf. univ. dr. Marian Petcu, de la Universitatea din Bucureşti, în vreme ce Filiala ARIP din Republica Moldova a acordat, prin reprezentantul său, conf. univ. dr. Maria Danilov, de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, o distincţie pentru Aurelia Lăpuşan, preşedintele Filialei Dobrogea a ARIP, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani. Preşedintele ARIP a mai conferit Diplomne de Onoare unor reprezentanţi ai autoritǎţilor locale şi organizatoriulor principali ai evenimentului, precum şi unor jurnalişti cunoscuţi şi oameni de culturǎ: acad. Rǎzvan Theodorescu, Nicolae Melinescu, Vartan Arachelian şi prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu.
Premul Naţional “Valeriu Branişte”, instituit pentru a recompensa cercetǎrile fundamentale în istoria presei, nu s-a acordat în acest an.
Cele 62 de lucrǎri înscrie al congres au fost prezentate în şase secţiuni.
Prima zi s-a încheiat cu o croazierǎ pe Dunǎre, cu nava de croazierǎ Kaptan M, seara fiind agrementatǎ de bucǎtǎria localǎ tradiţionalǎ şi de doi solişti apreciaţi: Auricǎ Totolici (muzicǎ popularǎ) şi Ioana Danciu (muzicǎ uşoarǎ).
A doua zi a avut loc adunarea generalǎ ARIP, prezentarea filmului documentar Lacrimi pe obrazul lumii, având-o ca autoare pe dr. Dona Tudor, jurnalistǎ la TVR, lansǎri de cǎrţi ale membrilor ARIP (peste 30 de titluri), punctul culminant al Congresului constituindu-l conferinţa domnului Acad. Rǎzvan Theodorescu, De la “Televiziunea Liberǎ” la televiziunea normalǎ. 1990-1992, urmatǎ de prezentarea (fǎcutǎ de dr. Nicoale Melinescu) a volumului invitatului de onoare, 900 zile de manipulare (Editura Tinerama, București, 1994).
Din delegaţia clujeanǎ prezentǎ la congres au fǎcut parte: prof. univ. dr. Ilie Rad, dr. Lucian Ciupei, drd. Marius Mureşan, drd. Otilia Mureşan, drd. Carmen Ţâgşorean, prof. dr. Doina Rad.
Lucrǎrile congresului vor fi publicate în volum, de cǎtre Editura Axis Libris, a Bibliotecii Judeţene “V.A. Urechia”, precum şi în Revista românǎ de istorie a presei.
Pentru viitoarea ediţie a Congresului ARIP, au fost fǎcut cinci oferte, bordul ARIP optând pentru Universitatea din Oradea.