Colegiul Tehnic Napoca organizează în perioada 7-11 aprilie 2014 o serie de activităţi în cadrului Programului Săptămâna meseriilor, dedicate promovării învățământului profesional în special în faţa absolvenţilor claselor gimnaziale din judeţul Cluj. În acest context, elevii au avut ocazia să se întâlnească, ieri, cu marile companii partenere ale colegiului în derularea stagiilor de practică ale elevilor.
Şcoala şi-a prezentat oferta educaţională în cel mai atractiv mod, luni şi marţi pe domeniile turistic şi alimentar, iar miercuri cu accent pe industria textilă şi de confecţionare a încălţămintei.
„Desfăşurăm o activitate aparte în cadrul „Săptămânii meseriilor”, care se suprapune cu programul celorlalte activităţi „Să ştii mai multe, să fi mai bun”. Ne propunem în cadrul acestei săptămâni să promovăm oferta educaţională pentru anul viitor şi în special pentru învăţământul profesional. Avem alături de noi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi directorii a două branduri clujene, Jolidon şi Clujana, parteneri pentru efectuarea stagiilor de practică ale elevilor”, a declarat directorul Colegiului Tehnic Napoca, Marinela Marc, pentru ClujAzi.
Ieri, colegiul şi-a deschis din nou porţile în faţa operatorilor economici, părinţilor şi elevilor, care au avut din nou oportunitatea să viziteze şcoala, să poarte discuţii cu profesorii şi elevii de aici, să observe modul de lucru din atelierele de creaţie modern dotate, din laboratoarele de informatică, fizică, chimie şi sala de sport.
„Fiecare şcoală tehnică din judeţ îşi promovează oferta şcolară în cadrul „Săptămânii meseriilor”. Aflându-ne astăzi într-un colegiu tehnic dorim să vă facem să alegeţi şcoala şi calificările profesionale deosebite pe care vi le oferă. Din acest an şcolar, statul, prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării a iniţiat această formă de învăţământ, profesional, care oferă foarte multe şanse: învăţarea unei meserii după absolvirea şcolii profesionale – care durează trei ani şi care este susţinută de stat prin acea bursă profesională de 200 lei lunar, acordată fiecărui elevi, alături de care şi agentul economic partener al şcolii oferă alte facilităţi sau burse, puteţi susţine bacalaureatul şi să alegeţi o facultate în funcţie de ceea ce doriţi”, le-a explicat vizitatorilor Carmen Giurgiu, inspector judeţean, Specialitatea Tehnice, din cadrul ISJ Cluj.
„Din punctul de vedere al activităţilor extraşcolare, este o săptămână pe care o văd ca pe o modalitate inedită de a ne promova identitatea şcolii. Dacă din punctul de vedere al curriculumului şcolar ceea ce se întâmplă la orele de curs exprimă un anumit standard pentru toţi elevii, în cadrul acestei săptămâni avem posibilitatea de a ne cunoaşte, să interacţionăm şi să venim în contact cu experienţe care probabil la un momentdat pe parcursul vieţii îşi vor spune cuvântul. Cred că în această săptămână identiatea fiecărei şcoli poate să fie exprimată şi valorificată în maniere inedite, de aceea doresc să felicit elevii, profesorii, părinţii şi agenţii economici pentru modul în care au ales să valorifice oferta serviciilor, curriculară, care se petrece aici”, a adăugat inspectorul pentru educaţie permanentă din cadrul ISJ, Amalia Gurzău.
Reprezentanţi ai unor companii clujene de prestigiu s-au întrecut în a determina elevii să aleagă oferta educaţională a Colegiului Tehnic Napoca.
„Mă bucur că în sală se găsesc tineri şi tinere pe care sperăm să-i angajăm, atât noi, cât şi colegii noştri, pentru că stăm împreună aici ca şi colegi de problematică în sensul de a găsi soluţii împreună. Avem nevoie de confecţioneri; că discutăm de confecţioneri în industria textilă, că discutăm de confecţioneri în industria pielăriei, discutăm despre meserii frumoase. În cadrul grupului Jolidon avem trei fabrici: Jolidon, Flacăra şi Argos şi avem mare nevoie să reorientăm forţa de muncă. Mă bucur că Inspectoratul Şcolar a răspuns pozitiv în ideea de a ne rezolva o nevoie, una de viitor. Am văzut că se lucrează foarte frumos aici, este o meserie remarcabilă şi se lucrează într-un mediu foarte curat, sunt produse frumoase. Vă îndemnăm să discutaţi cu părinţii şi să vă orientaţi înspre această meserie. Ce putem noi face, este să vă susţinem pe cei mai buni dintre voi, care veţi opta pentru parteneriatul cu Jolidon. Există aici şi posibilităţi de cazare, masă, pe care le putem acoperi noi, precum şi alte pachete atractive. Facem totul pentru ca meseria de confecţioner să fie repusă în adevărata ei matcă. Noi ne arătăm toată deschiderea pentru participarea la întâlniri cu părinţii, venim să spunem ce putem face. În acest moment nu este la fel de atractiv ca în trecut să lucrăm în ţări precum Italia şi Spania, unde şomajul este mare, şi merită să învăţăm o meserie care să ne asigure posibilitatea dezvoltării ulterioare, alături de un loc de muncă. La Jolidon avem tinere care au început să muncească la maşină, ulterior au terminat liceul, apoi studiile superioare – fie inginerie textilă, fie ştiinţe economice -, pentru că e la fel de bine să ştii să faci un produs cap-coadă, să ştii să vinzi produsul. Nu se termină totul cu finalizarea şcolii profesionale, există o anumită continuitate pe care noi suntem dispuşi să o susţinem. Să vă propuneţi în viaţă ca ceea ce faceţi să faceţi bine. Noi avem o nevoie şi trebuie să o validăm pentru că altfel nu o să se mai producă nimic în România. Era o butadă mai demult: „meseria e o brăţară de aur”. Învăţarea unei meserii nu îngustează posibilităţile viitoare. M-aş bucura să vă îndreptaţi spre această meserie, care începe să fie aşezată pe un alt areal, iar în ziua de astăzi specialiştii susţin că România şi Bulgaria vor prinde un marea plomb în confecţii datorită instabilităţii celorlalte ţări cu tadiţie în domeniu”, a precizat Olga Stanciu, director al Jolidon.
Puiu Şomlea, director Clujana: „Această întâlnire aş numi-o „Eu te vreau”. Eu vă vreau pe toţi să fiţi parte a acestui brand care din 1911 supravieţuieşte pe această piaţă foarte complicată. Ne-am gândit să revigorăm această şcoală profesională care înainte de 1989 însemna ceva. Terminând o şcoală profesională pe profiul încălţăminte sau textile, vă asigurăm un loc de muncă în această frumoasă industrie. Vă aşteptăm pe toţi, alături de părinţi, într-o vizită la Clujana. Observ că toţi purtaţi pantofi frumoşi, este o adevărată artă. Ne chinuim să nu aveţi gândul plecării în străinătate după terminarea şcolii. Părinţii dumneavoastră trebuie să aibă încredere în fabricile româneşti care pot asigura un salariu decent şi alte avantaje”.
Vizitatorii Colegiului Tehnic Napoca au fost impresionaţi şi de activităţile extraşcolare diversificate derulate în cadrul unităţii educaţionale, atât în ceea ce priveşte încurajarea lecturii în timpul liber, cât şi activităţile ecologice, filantropice şi combatere dependenţei de droguri. Spre exemplu, pe parcursul săptămânii în curs, elevii colegiului au amenajat la intrarea în şcoală un stand din produse confecţionate de ei în cadrul atelierelor, care pot fi achiziţionate, sumele de bani colectate urmând să fie direcţionate către copiii ajutaţi de Mănăstirea „Dumbrava”.
Prezentarea ofertei educaţionale a Colegiului Napoca a culminat cu festivitatea de premiere din cadrul concursului judeţean „Designer pentru o zi”, unde s-au înscris elevi de la Colegiul „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială „Al. Vaida-Voievod”, Şcoala Gimnazială „O. Goga”, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, respectiv Liceul Teoretic „Pavel Dan” şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Câmpia Turzii, Şcoala Gimnazială Valea Drăganului, Şcoala Gimnazială Poieni, Şcoala Gimnazială Răchiţele, Şcoala Gimnazială Mărişel.
Cele mai reuşite creaţii construite de participaţi pe tema competiţiei, „Rochia de seară, un mus-have”, au fost confecţionate din materiale de către elevii Colegiului Napoca şi prezentate în cadrul spectacol de modă.