ClujAzi

Fii informat!

Consiliul Europei a adoptat raportul cu privire la situaţia şi drepturile minorităţilor naţionale în Europa

În cadrul actualei sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), marţi, la Strasbourg, a fost adoptat un raport elaborat de Kalmár Ferenc András, deputat în Parlamentul Ungariei din partea partidului KDNP (PPE), cu privire la situaţia şi drepturile minorităţilor naţionale în Europa. În elaborarea proiectului de raport, politicianul ungar a colaborat strâns cu deputatul UDMR, Korodi Attila, iar astfel, în raportul final, au fost incluse numeroase elemente ale eforturilor depuse de comunitatea maghiară din Transilvania în apărarea drepturilor minorităţilor.

„Considerăm un foarte mare pas înainte raportul privitor la protecţia minorităţilor adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pentru că este vorba despre un document de mare importanţă, care formulează propuneri concrete în interesul protecţiei minorităţilor autohtone şi scoate în evidenţă exemple pozitive pe care ţările membre trebuie să le urmeze. Prezenţa profesioniştilor Uniunii Democrate Maghiare din România în politica europeană a adus roade şi, în acelaşi timp, am reuşit să arătăm o colaborare fără precedent cu reprezentanţii partidelor politice din Ungaria în domeniul protecţiei minorităţilor”, a subliniat Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii şi viceprim-ministru.

Raportul adoptat marţi subliniază că statele membre ale Consiliului Europei care încă nu au semnat şi ratificat Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, precum şi Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare, trebuie să facă acest lucru. Totodată, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei face apel la statele membre să promoveze utilizarea oficială a limbilor vorbite pe teritoriile locuite de minorităţi naţionale autohtone.

„În cadrul procesului de modificare a Constituţiei, UDMR a făcut deja paşi concreţi pentru a obţine recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială la nivel regional, deoarece noi considerăm că acest lucru nu ştirbeşte niciun drept al cetăţenilor români, ci doar s-ar recunoaşte realitatea că maghiarimea nu numai că este, aici, o minoritate autohtonă, ci şi o creatoare de valori, o generatoare de valori şi, din toate punctele de vedere, ea este alcătuită din cetăţeni plătitori de impozite care au aceleaşi drepturi cu românii. Raportul adoptat de Consiliul Europei întăreşte poziţia de negociere a Uniunii din acest punct de vedere”, a spus preşedintele UDMR.

Celălat element fundamental al raportului adoptat marţi îl constituie formularea dezideratului protecţiei colective a minorităţilor – nu doar dezideratul protecţiei persoanelor individuale care aparţin minorităţilor. Adică, textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere, menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda.

„Punctul de plecare al proiectului Legii autonomiei propus de UDMR este tocmai modelul din Tirolul de Sud. Întreţinem o relaţie strânsă cu Partidul Popular din Tirolul de Sud, care ne-a venit în ajutor în foarte multe situaţii. Cu prilejul vizitelor pe care le-am făcut în acea regiune a Italiei, am constatat că Tirolul de Sud este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei şi a dovedit faptul că autonomia teritorială nu este împotriva statului, nu este împotriva populaţiei majoritare”, a arătat Kelemen Hunor.

El a adăugat că deputatul partidului KDNP în Parlamentul Ungariei, Kalmár Ferenc András, este cel care a reuşit să asigure acea majoritate europeană care a făcut posibilă adoptarea raportului privind protecţia minorităţilor de către Consiliul Europei.