ClujAzi

Fii informat!

Colegiul Tehnic „Napoca”, singura şcoală care a promovat lectura în Ziua mondială a cărţii

La fel ca anul trecut, Colegiul Tehnic „Napoca” a fost singura şcoală din Cluj care a promovat lectura, în spaţiul public, cu prilejul Zilei mondiale a cărţii.Ziua cartii clujazi 1

Zeci de elevi îmbrăcaţi în verde au rugat trecătorii din Piaţa Unirii să completeze chestionare legate de obiceiul lecturii şi totodată să-şi facă timp pentru câteva minute pentru a savura o carte bună, înmânată din biblioteca şcolii sau chiar din biblioteca personală a tinerilor.

„Activitatea desfăşurată azi, în Piaţa Unirii, face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a lecturii în rândul tinerilor, intitulat Porţi deschise lecturii. Azi, de Ziua internaţională a cărţii, ne-am propus să adresăm o provocare comunităţii clujene, mai exact trecătorilor care s-au aflat în centrul oraşului, de a face un exerciţiu de lectură stradală, fie şi pentru 5 minute. Am avut surpriza placută să vedem că foarte mulţi clujeni au intrat în jocul elevilor noştri şi şi-au întrerupt pentru câteva clipe programul, abandonându-se în lumea cărţilor aduse de la biblioteca şcolii. Astfel, cititori de toate vârstele, tineri, adulţi, bunici cu nepoţi au ales câte o carte şi şi-au hrănit sufletul preţ de câteva minute, apreciind iniţiativa elevilor de la Colegiul Tehnic Napoca. O a doua activitate a proiectului se va desfăşura în luna mai la sediul Colegiului Tehnic Napoca şi constă într-un concurs de eseuri adresat elevilor din tot judeţul, cu tema Vremea cărţii. Considerăm că în aceste vremuri în care tinerii sunt din ce în ce mai debusolaţi de subcultura care li se oferă în media şi de falsele valori promovate, este timpul ca noi, dascălii, să încercăm prin toate mijloacele să-i apropiem pe tineri de carte şi de tot ceea ce înseamnă educaţia prin valori”, a declarat directorul Colegiului Tehnic „Napoca”, Marinela Marc, pentru ClujAzi.ro.

Elevii şcolii participă în această perioadă şi la un concurs de creativitate legat de carte, adresat claselor V-XII.

„Dacă tot este Ziua cărţii, am decis să promovăm mult mai vizibil ideea lecturii ca nevoie interioară (…) Am avut trecători care au stat pentru lectură şi un sfert de oră deşi au spus că rămân doar două minute, pentru idee. Una dintre doamne chiar ne-a rugat să-i scriem pe un bileţel ce carte a citit şi să-i recomandăm şi alte cărţi pentru că i-a plăcut foarte mult ceea ce a citit”, a precizat profesoara Opriş Nicoleta.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

Tot astăzi, câteva librării din Cluj-Napoca au acordat gratuit cărţi celor care le-au trecut pragul.