ClujAzi

Fii informat!

Cordoş: Problema rromilor nu este a unei singure ţări

De mai mult timp, această temă se află în atenţia Grupului parlamentar de prietenie România – Suedia, care, împreună cu parlamentari suedezi din diferite formaţiuni politice, discută soluţii pentru incluziunea socială a romilor şi pentru îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor de etnie romă care îşi stabilesc tabere ilegale în străinătate.

Tot mai mulţi parlamentari, oameni politici, reprezentanţi ai societăţii civile, cetăţeni din diferite state membre ale Uniunii Europene recunosc complexitatea acestui proces şi pledează pentru eforturi comune, la nivelul UE şi al asociaţiilor şi administraţiilor locale, pentru a-i ajuta pe cetăţenii de etnie romă să se integreze social.

Suedia, o ţară în care 15% din populaţie sunt cetăţeni născuţi în alte ţări, reprezintă un exemplu de excelenţă pentru România privind măsurile de integrare socială, sistemul de educaţie şi accesul cetăţenilor pe piaţa muncii.

Astfel, Grupul parlamentar de prietenie România – Suedia, cu sprijinul Ambasadei României în Suedia şi al Ambasadei Suediei în România, s-a întâlnit, în perioada 2013-2014 cu numeroase delegaţii parlamentare din Regatul Suediei, cu reprezentanţi ai administraţiei locale din diferite regiuni ale Suediei, pentru identificarea şi punerea în practică a unor măsuri eficiente de integrare socială, prin facilitarea accesului la educaţie şi pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă.

Un moment important al cooperării interparlamentare româno-suedeze l-a reprezentat vizita oficială la Stockholm a Grupului parlamentar de prietenie România – Suedia, care a avut loc în perioada 19 – 21 martie 2014 și a fost condusă de senatorul Alexandru Cordoş, preşedintele Grupului.

Vizita a reprezentat un prilej pentru a reafirma deschiderea ţării noastre faţă de iniţierea de programe comune româno-suedeze destinate incluziunii sociale a romilor. Toate demersurile realizate până în prezent demonstrează deschiderea şi preocuparea constantă a României faţă de problematica minorităţii rome, faţă de o colaborare cu partenerii europeni, cu statele care au experienţă în utilizarea fondurilor europene pentru a dezvolta proiecte cât mai aplicate în acest scop.

Datorită acestor motive, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie, senatorul Alexandru Cordoş a fost surprins şi respinge acuzaţiile aduse României de ministrul suedez pentru afaceri europene, Brigitta Ohlsson şi ministrul suedez pentru Integrare, Erik Ullenhag, privind o lipsă de cooperare din partea României pentru utilizarea fondurilor europene, în scopul ameliorării situaţiei romilor.

Oficialul român a susţinut constant faptul că problema comunităţilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene şi nu a unui singur stat. În acest sens, toate ţările membre „trebuie să coopereze pentru că doar lucrând împreună, cu răbdare şi prietenie, putem să avem rezultate în viitor prin implementarea de proiecte concrete în România şi în statele membre U.E., care să ducă la integrarea comunităţilor de romi”.