Compania germană Bosch a inaugurat astăzi o nouă fabrică în România, la Cluj, după o investiţie de 70 milioane de euro. Conducerea Bosch a anunţat că până la finalul anului se doreşte ca la Jucu să fie angajate 750 de persoane.
La câţiva metri de fosta fabrică Nokia, germanii doresc să producă şi sisteme şi subansamble pentru vehicule de mici dimensiuni, sisteme pentru siguranţa traficului, piese electornice şi de control pentru industria europeană de automobile, pentru managementul energiei, siguranţă şi confort, chiar şi piese pentru e-bike, bicicleta electronică, devenită deja un succes mondial.
„Această locaţie este un loc foarte important al dezvoltării conglomeratului nostru în Europa. După cum spune şi motto-ul nostru, încercăm să oferim soluţii tehnice care să le facă viaţa mai uşoară şi mai agreabilă oamenilor. În toate domeniile suntem orientaţi către cele mai înalte exigenţe în raportul preţ-calitate, încercăm să ne îmbunătăţim zilnic, iar comerţul pe intenret ne oferă noi posibilităţi de dezvoltare. Ne aşteptăm la o răspândire a autovehiculelor propulsate electric după 2020, ne aşteptăm să fie peste 10% din piaţă, de accea punem accent şi pe latura de interconectare şi electrificare. Ne bazăm aici şi pe colaborarea cu universităţile din Cluj, lucru care ne-a determinat să venim aici”, a declarat Kirk Hoheisel, membru CA al Robert Bosch.
Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL, a apreciat că România este şi trebuie să rămână atractivă şi competitivă pentru investitori, iar Clujul ajută în acest sens. „Avem nevoie de forţă de muncă înalt calificată. De 15 ani lucrăm în Ungaria, iar România este o locaţie foarte atractivă, Europa de Est în general. Bosch nu este o firmă care vine şi pleacă după 2-3 ani, noi am venit cu adevărat pentru a rămâne şi a ne implica pe termen mediu şi lung, de aceea investim şi în inovaţie şi cercetare, nu doar producţie, de aceea nu trebuie angajaţii pregătiţi. Mai mult, multe dintre produsele noastre sunt vândute în România”.
Andreas Fischer, vicepreşedinte executiv al Diviziei Automotive Electornics a menţionat că investitorii au pornit de la ideea că spaţiul de la Jucu va fi competitiv, dar depinde mult evoluţia unităţii şi de colaboratorii locali. „Clujul, ca oraş este foarte atractiv, angajaţii pe care îi avem aici din alte ţări, din Ungaia, Franţa şi Germania sunt uimiţi de fiecare dată când vin la Cluj, în special vara. România are problemele ei cu infrastructura, care nu pot să fie ascunse, avem şi noi probleme de calitate din cauza transportului. Este de dorit îmbunătăţirea conexiunilor stradale, să avem o legătură către autostrada M3 în Ungaria. Dacă o firmă investeşte în zonă, iar firma are experienţe negative, trebuie să fie un imbold pentru îmbunătăţire”.
Conducerea Bosch a subliniat că foarte importantă este şi o legătură aeriană regulată directă între Cluj şi Budapesta.
Grupul Bosch a fost inaugurat în anul 1886, de Robert Bosch, ca atelier de mecanică fină. Astăzi este o companie globală cu activităţi în circa 50 de ţări de pe mapamond, 281.000 de colaboratori în 2013 şi Cifră de Afaceri de 66 mld euro.
Bosch a realizat anul trecut investiţii de 4,5 mld euro în cercetare şi dezvoltare, fiind înscrise 5000 de brevete.