ClujAzi

Fii informat!

PPMT doreşte introducerea în Constituţie a posibilităţii amenajării regiunilor cu statut special. Caravana autonomiei a fost lansată

Preşedintele PPMT, Toro Tibor, a anunţat, astăzi, la Cluj, că popularii maghiari doresc un proiect de lege cadru privind regiunile româneşti, cu referire la introducerea în noua constituţie a statutului regiunilor cu caracter special, fiind vizate în acest sens Crişana-Partium şi Ţinutul secuiesc.

La alcătuirea proiectului legislativ ar putea să contribuie un comitet mixt româno-maghiar, de specialişti, care să formuleze nişte recomandări către forurile decizionale ale Românie, adunare din care ar putea face parte persoane precum Cristian Pârvulescu, Valentin Stan, Gabriel Andreescu sau Daniel Barbu, potrivit PPMT.

Formaţiunea îşi fundamentează dezideratul şi bazându-se pe adoptarea de către adunarea parlamentară a Consiliului Europei, a raportului consilierului Kalmar Ferencz referitor la situaţia şi drepturile minorităţilor din Europa, document cu rang de recomandare, care vorbeşte despre instrumente de normalizare a relaţiilor interetnice, despre importanţa regiunilor istorice.

De asemenea, preşedintele PPMT Bihor, Csomortányi István, a menţionat că judeţele sunt regiuni administrative create în mod artificial de către regimul ceauşist şi că acestea nu mai sunt la curent cu viaţa cotidiană, Sălajul de exemplu gravitând pe partea de Est către Cluj, iar pe partea de Vest, către Oradea.

Regiunea autonomă Parţium-Crişana ar urma să cuprindă 1,3 milioane de cetăţeni, dintre care 400.000 maghiari şi 100.000 rromi, fiind alcătuită din judeţele Bihor, Satu Mare, Vestul Sălajului, Maramureşul – regiunea Baia Mare şi Nordul Aradului.

Banatul şi Moldova ar putea să beneficieze de politici administrative similare, afirmă Toro Tibor, însă dânsul consideră că politicienii locali se tem să vorbească de frica liderilor partidelor centralizate, a căror influenţă ar putea să scadă în acest fel.

Pe lângă faptul că ar deveni o regiune bilingvă, statutul special al zonei ar permite preluarea de atribuţii centrale, cum sunt utilizarea resurselor naturale şi politica fiscală.

Timp de 3 săptămâni, PPMT va organiza în mai multe locaţii din cele două regiuni, mai multe „caravane ale autonomiei”, în care se vor explica avantajele acestui tip de organizare administrativă. În 15 mai, caravana se va opri la Zalău, iar în următoarea zi la Oradea.

Preşedintele formaţiunii a spus că pentru o mai bună implementare a proiectului regiunilor autonome este necesară şi modificarea Legii partidelor, care la ora actuală nu permite înfiinţarea de partide regionale.

„Sperăm să găsim un partid parlamentar care să susţină în Parlamentul României acest proiect”, a adăugat liderul PPMT.