„În perioada primului mandat al lui Kelemen Hunor, ministrul Culturii, în portofoliul intitulat Planul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice din 2011 figura şi susţinerea lucrărilor de restaurare a curiei Henter din Sântimbru. Odată cu ieşirea UDMR-ului din guvern, monumentele istorice maghiare din Ardeal, monumentele din Ciucul de Jos, împreună cu această clădire specială, au fost condamnate la ruină, deoarece niciun guvern ulterior nu a fost interesat de valorile maghiare. Şi aceasta constituie dovada elocventă a faptului că, acolo unde maghiarii nu sunt factori de decizie, interesele noastre sunt afectate, suntem uitaţi”, le-a transmis Hegedüs Csilla, secretar de stat în Ministerul Culturii, candidat la PE, locuitorilor din Sântimbru, când, duminică, 18 mai, a vizitat regiunea Ciucului.
Cu ocazia vizitării monumentelor istorice a evidenţiat faptul că utilizarea activă a patrimoniului este condiţia de bază a conservării pe termen lung, iar caracterul de muzeu nu se dovedeşte în toate cazurile a fi unul de succes. Prima staţie a campaniei a fost Plăieşii de Jos unde, în curia Balázs, declarată monument istoric, funcţionează în prezent un centru social pentru copii. În clădirea cu două etaje trăiesc douăzeci şi opt de copii nevoiaşi din localităţile judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş sub supravegherea a cinci adulţi cu pregătire profesională.
„Am avut ocazia mai devreme să discut cu mentorul casei de copii, părintele Böjte Csaba, despre cum poate fi transformat un monument istoric într-o casă primitoare şi utilă pentru comunitate, respectiv despre iniţierea unui curs de pregătire profesională pentru reabilitarea monumentelor istorice pentru tinerii care trăiesc în centrul de copii. Voi menţiona ca exemplu pozitiv ceea ce am văzut aici, în această curie frumos renovată a familiei Balázs, deoarece aceşti copii pot creşte într-un mediu familial ca o comunitate adevărată”, a spus Hegedüs Csilla educatorilor din casa de copii, iar după această vizită a îndemnat locuitorii din Caşinu Nou şi Iacobeni să participe la alegerile din 25 mai.
În Tuşnadu Nou, comunitatea a serbat Ziua Vârstnicilor cu sprijinul Fundaţiei Pro Tuşnad, care a devenit o tradiţie din 1999 prin celebrarea anuală a persoanelor vârstnice.
Cei prezenţi au fost salutaţi de Rafain Endre, primarul comunei Tuşnad, Rafain Zoltán, preşedintele Composesoratului Tuşnad, Becze István, consilier judeţean, preşedintele executiv al Organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, iar mesajul Asociaţiei Pro Tuşnad a fost transmis de Ravasz József.
Hegedüs Csilla, secretar general adjunct, a transmis mesajul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, şi a mulţumit vârstnicilor că au arătat tinerilor că viitorul poate fi construit, iar tradiţiile şi valorile comunităţii pot fi conservate în patrie.
Cu ocazia campaniei electorale din Scaunul Ciucului, candidatul UDMR la PE s-a întâlnit cu Gyarmati Zsolt, directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului, şi a vizitat clădirea modernizată şi renovată a cetăţii Mikó din Miercurea Ciuc, ale cărei lucrări au fost finalizate în primăvara anului 2013.
„Aceasta a fost cea mai mare investiţie a portofoliului Culturii, în valoare de 1,5 milioane de euro în mandatul guvernamental precedent al UDMR. Dacă ar fi să ne uităm la clădirea renovată a cetăţii Mikó, putem observa rezultatul vizibil al lucrărilor şi este evident că a meritat să lucrăm şi să luptăm pentru acest patrimoniu arhitectural maghiar. Dorim ca patrimoniile noastre istorice să nu fie numai clădiri goale, cu un aspect frumos, ci să fie şi contemporanul naţiunilor viitoare care ar simţi că aceste clădiri au un rol esenţial în viaţa lor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii în Miercurea Ciuc.