ClujAzi

Fii informat!

Cea de-a V-a excursie anualǎ de documentare, la Bucureşti, a studenţilor jurnalişti clujeni

În perioada 22-24 mai a.c., un grup de 31 de studenţi jurnalişti, care urmeazǎ cursul de istorie a presei româneşti, au participat la excursia anualǎ la Bucureşti, care a devenit deja tradiţie (sponsori fiind Consiliul Judeţean Cluj şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Adminstrative şi ale Comunicǎrii, din cadrul UBB).

În prima zi, studenţii clujeni au fost oaspeţii Muzeului Memorial “Cezar Petrescu” din Buşteni, apoi ai Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), unde s-au întâlnit cu doamna Laura Georgescu, preşedinta CNA.

În cea de-a doua zi, s-a vizitat Palatul Parlamentului, unde ghid le-a fost conf. univ. dr. Francisc Adrian Helstern, director la Camera Deputaților, Direcția studii și documentare legislativă, dupǎ care a urmat vizitarea Palatului Cotroceni şi a Muzeului Cotroceni.

La Cotroceni, studenţii au fost impresionaţi de istoria acestui palat, care a fost folosit, între 1949-1976, ca Palat al Pionierilor, fiind avariat în timpul cutremurului din 1977. În anul 1984, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, a fost demolată biserica din curtea palatului, ridicată de Șerban Cantacuzino, în 1679, trustul care a demolat-o salvând ce a putut salva, acelaşi trust reconstruind biserica şi utilizând componentele salvate. După Revoluția română din 1989, Palatul Cotroceni a devenit reședința oficială a Președintelui României.

Clujenii au trecut prin Holul Basarabilor, admirând galeria de vitralii monumentale, ce reprezintǎ figurile a 14 domnitori din neamul Basarabilor şi au poposit mai mult în Sala Unirii, fiind impresionaţi de insemnele sale heraldice, ce decoreazǎ portalurile din marmurǎ, ca şi de scenele de pe plafonul vitrat, care “rememoreazǎ câteva momente din istoria Romaniei. Draperiile din dimie albǎ preiau nota decorativǎ a pelerinei lui Mihai Viteazul”, dupǎ cum li s-a spus. Aici au loc şi ceremoniile la care şeful statului decoreazǎ personalitǎţi remarcabile ale ştiinţei şi culturii române (recent, au fost decoraţi Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihǎilescu, Cǎlin Peter Netzer, Dumitru Avakian, Adina Rentea şi Teodora Stanciu). Studenţii au intrat şi în Biblioteca Palatului, în Sala de Spectacole, cu o capacitate de 140 locuri, care prezintǎ o impresionantǎ decoraţie muralǎ, realizatǎ din lemn aurit şi mǎtase, care a amintit de luxul palatelor din Viena, Paris sau Sankt Petersburg.

Programul vizitei a mai cuprins o vizitǎ la Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde ghid a fost noul director al MNLR, conf. univ. dr. Ioan Cristescu (care a anunţat cǎ actuala clǎdire a muzeului este revendicatǎ, trebuind pǎrǎsitǎ peste un an, instituţia urmând a fi relocatǎ), unde studenţii au putut vedea, pe lângǎ sutele de documente literare şi obiecte aparţinând unor mari scriitori români, şi exemplare din primele publicaţii româneşti (Fama Lipschii, Curierul românesc, Albina româneascǎ, Gazeta de Transilvania etc.).

Dupǎ o plimbare pe Calea Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei, unde se aflǎ clǎdiri în care au avut loc evenimente importante din istoria noastrǎ naţionalǎ (Academia Românǎ, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centralǎ Universitarǎ „Carol I”, Palatul Regal, fosta clǎdire a CC al PCR, cu celebrul balcon, Cercul Militar Naţional, fosta stradǎ Sǎrindar, unde au fost redacţiile ziarelor Adevǎrul, Dimineaţa, Universul, Timpul etc.), viitorii jurnalişti şi-au îndreptat paşii spre Cimitirul Bellu, inclus pe lista cimitirelor reprezerntative pentru cultura şi istoria europeană, vizitând apoi Muzeul Memorial „Tudor Arghezi”, din Mǎrţişor, loc ales de autorul Cuvintelor potrivite (care le spunea prietenilor ca a optat pentru acest teren, ca sǎ fie aproape şi de Cimitirul Bellu, şi de închisoarea Vǎcǎreşti!), unde am admirat grǎdina din jur, casa propriu-zisǎ (cu manuscrise, tabloruri, cǎrţi, numere din celebra revistǎ, Bilete de papagal etc.), dar şi tipografia care a aparţinut marelui scriitor.

Toţi studenţii vor primi câte un CD şi un DVD, cu fotografiile, respectiv cu secvenţele filmate în principalele momente ale vizitei, care se vor adăuga la zestrea lor de amintiri din anii studenţiei.