Violența în mediu școlar reprezintă un fenomen aparte, prezent în majoritatea școlilor din România. Școala este un spațiu al interacțiunilor sociale, al relațiilor umane, care pot determina conflicte, care adesea sunt violente.
Expunerea elevilor la un mediu violent, chiar dacă aceștia nu sunt implicați direct în actele de violență, are o multitudine de repercusiuni negative asupra elevilor, inclusiv asupra rezultatelor lor școlare și a evoluției lor ca membrii ai societății. De asemenea, violența școlară afectează în mod negativ perceperea mediului școlar și relațiile sociale în interiorul și exteriorul școlii.
În acest context, în data de 03. 06. 2014, la ora 12:00, la Biblioteca Judeţeană ’’Octavian Goga’’, are loc Conferinţa de presă cu tema ’’1, 2, 3… Violenţa STOP!’’, realizată de către Şcoala Gimnazială Specială- Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată Cluj-Napoca în colaborare cu Rază de Soare şi PATRIR .
Toţi cei prezenţi sunt invitaţi să îşi expună ideile care ar putea genera discuții și dezbateri în urma cărora să apara soluții și posibilități de implicare a comunitații pentru reducerea acestui fenomen.
1, 2, 3, Violenţa Stop!, proiect care doreşte reducerea violenţei, principalul obstacol ce limitează şansele de dezvoltare a tinerilor cu nevoi speciale, iniţiat de către Asociația Raza de Soare împreună cu Şcoala Gimnazială Specială- C.R.D.E.I.I Cluj-Napoca cu sprijinul voluntarilor PATRIR , proiect finanţat de către Comisia Europeana prin Programul Tineret în Acţiune.