ClujAzi

Fii informat!

Colegiul tehnic „Napoca”, marele câştigător al competiţiei „Iubesc Clujul Curat”

Este al 11-lea an în care Primăria Cluj-Napoca organizează acţiunea “Iubesc Clujul Curat”. 38 de şcoli şi grădiniţe clujene s-au înscris în competiţie anul acesta. Toţi cei 1500 de elevi participanţi au primit premii din partea municipalităţii pentru implicare în acţiunea de ecologizare. marsul curateniei clujazi

Concursul a fost demarat în 20 aprilie şi a constat în 3 probe, după cum urmează: „Cei mai mici, mari ecologişti”, „Cei mai mari prieteni ai micilor înaripate” şi „Cei mai harnici mesageri ai reciclării.

Marele premiu a fost câştigat anul acesta de Colegiul tehnic „Napoca”, la toate cele trei secţiuni. Elevii de la această şcoală au câştigat bilete la Festivalul Internaţional de Dans Contemporan “STEPS” de la Opera Română pentru implicarea în acţiunea de ecologizare.

La primele două secţiuni au fost oferite ca premii: vizite la Grădina Botanică, Expoziţia Rembrandt, Salina Turda, Muzeul Zoologic, Muzeul de Artă, la Moara de Vânt, la Teatrul Puck, Circul Gartner, proiecţii TIFF sau plimbări cu barca pe lacul Chios. Cei doi operatori de salubritate, Rosal şi Brantner, au salutat, de asemenea, participarea copiilor la concurs şi i-au răsplătit cu premii în bani, în valoare totală de 4.500 lei la Secţiunea Cei mai harnici mesageri ai reciclării, astfel: 2 premii III, în valoare de 500 de lei fiecare, 2 premii II de 750 de lei fiecare şi câte 2 premii I în valoare de 1000 de lei fiecare.

Prin exemplul celor mici, Primăria Cluj-Napoca înscrie acţiunea „Iubeşte Clujul Curat” în „Bătălia pentru oraşul reciclării”, competiţie la care s-a înscris la începutul acestui an. Anul trecut, municipalitatea clujeană a câştigat „Premiul pentru Trâmbiţare” la competiţia organizată de ECOROM.

Cum a muncit cel mai de succes Colegiu din Cluj-Napoca, în domeniul ecologiei

Colegiul Tehnic Napoca din Cluj-Napoca este un liceu cu profil tehnologic, care pregăteşte forţă de muncă în domeniul turismului şi al designului vestimentar, dar care s-a remarcat în ultimii ani prin implicarea în numeroase proiecte educaţionale, în special de protejare a mediului înconjurător: „Protejăm natura pentru viaţă!”, „Şcoala mea Verde”, „Iubesc Clujul curat !”, „Cheile Turzii – o poartă spre eternitate. Să le protejăm!”.colegiul napoca

Preocuparea de a avea spaţii curate, bine întreţinute, în incinta şcolii şi în jurul ei, prin acţiuni periodice de ecologizare, s-a extins şi asupra unor zone din comunitatea locală.

„Aventura noastră ecologică din cadrul Proiectului „Iubesc Clujul curat!” a debutat în anul şcolar trecut, printr-o activitate de cercetare, întreprinsă de elevii claselor cu profil de turism, cu privire la problema zonelor verzi din cartierul Mănăştur, în încercarea de a identifica un spaţiu pe care să-l putem include într-o activitate de igienizare, având, ulterior posibilitatea de a monitoriza şi asigura, periodic ecologizarea zonei. Am aflat, potrivit informaţiilor existente la Registrului Spaţiilor, că fiecare clujean ar beneficia de 25,6 metri pătraţi de spaţiu verde, rata fiind calculată la numărul oficial de locuitori din Cluj-Napoca, 318.000, furnizat de Direcţia Regională de Statistică. Au fost luate în considerare spaţiile verzi de pe străzi, din scuaruri şi cimitire, cele din parcuri şi din pădure, dar şi spaţiile verzi pe care le deţin bisericile, şcolile sau bazele sportive. În topul celor mai verzi cartiere – Mănăşturul, zonă în care este situată şcoala noastră, se află pe locul trei cu 1.167.793 mp.

Pentru demersul nostru, ne-am oprit la Parcul Colina, situat la capătul cartierului, în apropierea şcolii, un loc de promenadă pentru clujenii care locuiesc în vecinătate, tranzitat de pensionari şi familii cu copii. Parcul e acoperit, în mare parte, de copaci şi are o suprafață considerabilă, aleea principală măsurând aproximativ 600 m lungime şi oferind multă umbră pentru cei ieşiţi la promenadă. Din nefericire, cu toate eforturile societăţii de salubrizare care igienizează zona, la sfârşitul fiecărei zile, urmele civilizaţiei geşit înţelese îşi fac simţită prezenţa în acestă oază de verdeaţă şi multe gunoaie, în special PET-uri goale, se găsesc aruncate printre copaci.colegiul napoca2

Misiunea noastră nu a fost una uşoară , dar renunţând pentru câteva ore la pixuri şi caiete ne-am înarmat cu măturoaie, sape, greble, mănuşi, saci menajeri, multă răbdare şi dorinţă de a reda clujenilor un loc de promenadă şi relaxare curat şi am început munca. În activitate au fost implicaţi 120 de elevi şi 7 profesori ai Colegiului Tehnic „Napoca”, având ca parteneri o echipă de muncitori de la firma de salubrizare SC ROSAL, în baza unui parteneriat încheiat între cele două instituţii. Utilizând maşini de cosit, muncitorii au tăiat iarba pe care, ulterior, elevii au greblat-o şi au depozitat-o în saci menajeri. De asemenea, au fost adunate gunoaiele lăsate în zonă de trecători , în special pet-uri şi hârtii, iar două echipe de elevi, înarmaţi cu ciocane şi cuie, au plasat, în locuri vizibile, plăcuţe cu mesaje ecologice: „Natura te iubește. Ocroteşte-o!”, „Pentru un mediu mai curat, pentru un Cluj civilizat!”, „Împreună pentru un mediu mai curat!”, „Generației de mâine, / Să-i lăsăm cum se cuvine, / O natură sănătoasă,/ Îngrijită și frumoasă!” sau „Și noi iubim Clujul curat!”, a declarat Marinela Marc, directorul Colegiului Tehnic „Napoca”, pentru ClujAzi.

colegiul napoca1De asemenea, elevii purtând tricouri verzi cu însemnele şcolii, în armonie cu verdele crud al naturii, au distribuit trecătorilor fluturaşi tematici, cu aceleaşi mesaje, în încercarea de a-i sensibiliza şi de a-i determina să protejeze această zonă, păstrând-o curată.

„Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat aşteptate: un munte de saci menajeri încărcaţi de elevi în maşina de salubrizare, dar şi o experienţă inedită pentru cei care au luat pentru prima dată în mână un măturoi sau o greblă. Lucrând în echipă cu partenerii noştri, am învăţat să apreciem munca celor pe care îi consideram, până nu demult, doar nişte simpli muncitori la o firmă de salubrizare, iar bucuria împărtăşită de cei care au trecut prin zonă şi au apreciat iniţiativa noastră ne-a oferit satisfacţia misiunii îndeplinite. Cu toţii am conştientizat că un pas mic pentru noi înseamnă un pas uriaş pentru viitorul verde al Clujului, pentru un mediu mai curat, pentru un Cluj civilizat!”, a adăugat Marinela Marc.