ClujAzi

Fii informat!

S-au schimbat regulile de achiziţie publică la Consiliul Judeţean Cluj. Instituţia judeţeană este cea mai transparentă din ţară

Având în vedere faptul că prin Legea 193/2013, art. 19 din OUG 34/2006 a fost modificat în sensul stabilirii altor praguri valorice pentru achiziţiile publice directe, respectiv a fost stabilit un prag valoric maximal pentru achiziţia de servicii de 30.000 euro (fără TVA) şi un prag valoric maximal pentru achiziţia de lucrări în valoare de 100.000 euro (fără TVA), pentru a asigura în continuare transparenţa achiziţiilor publice la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, grupul consilierilor PDL consideră că se impune stabilirea unor reguli minimale care să asigure pe de o parte, accesul tuturor operatorilor economici interesaţi de aceste achiziţii, iar pe de altă parte să satisfacă interesul public al cetăţenilor judeţului Cluj de a cunoaşte în ce fel sunt cheltuite resursele financiare colectate de Consiliul Judeţean din impozite şi taxe.Consiliul Judetea Horatiu Catarig 1

„Revenim în plen cu acest proiect din iniţiativa PDL, după 8  sau 9 luni, care promovează transparenţă totală privind achiziţiile publice. Tot ce depăşeşte 100 de euro plus TVA stă între 5 şi 22 de zile pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj. Este o dovadă că şi în opoziţie, şi la putere avem acelaşi punct de vedere. Suntem primul judeţ din România care la nivelul Consiliului Judeţean avem un asemenea grad de transparenţă”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horaţiu Cătărig.

Achiziţia publică directă este o modalitate de achiziţie care permite autorităţilor contractante să achiziţioneze servicii, bunuri şi lucrări fără a efectua vreo procedură de prospectare a pieţei sau de alegere în functie de preţuri aflate în competiţie, singurul document necesar în această procedură fiind documentul justificativ, respectiv contractul sau factura.

Consilierul judeţean Dan Canta a atras atenţia asupra faptului că acest procedeu pentru transparenţă în cheltuirea banului public nu face decât să îngreuneze activitatea de achiziţii.

Pentru ca banii publici să nu fie risipiţi în mod discreţionar, consilierii PDL propun un set de reguli cu privire la achiziţiile directe, acestea urmând să fie dezbătute în următoare şedinţă ordinară, de la finalul lunii iulie:

“1.1 Pentru produsele/serviciile/lucrările a căror valoare estimată fără TVA nu depăşeşte echivalentul în lei a sumei de 100 euro, compartimentele care au nevoie de respective achiziţie întocmesc un referat de necesitate care se avizează de Direcţia Generală Buget Finanţe, Resurse Umane, Direcţia Dezvoltare şi Investiţii şi Direcţia Juridică şi se aprobă de ordonatorul principal de credite.

1.1.1 Pentru produsele/serviciile/lucrările a căror valoare estimată fără TVA nu depăşeşte echivalentul în lei a sumei de 100 euro, se desemnează un angajat din cadrul Serviciul Logistic care sa testeze şi sa consemneze, sub semnatura proprie, preţurile practicate la data respectiva şi sa realizeze cumpărarea propriu-zisa pe baza unui document contabil justificativ care sa confirme achiziţia efectuată şi/sau contract.

1.2 Achizitiile directe situate în intervalul valoric 100 euro- 500 euro (fără TVA) – echivalent in lei, se efectueaza pe baza de act justificativ si se afiseaza in termen de 5 zile pe site-ul www.cjcluj.ro.

1.3 Achizitiile de bunuri si servicii situate in intervalul valoric de 500 Euro-30.000 Euro (fara TVA)- echivalent in lei se desfasoara conform urmatoarei proceduri: caietul de sarcini/cerea de oferte/ anuntul de intentie si orice alte documente relevante se posteaza timp de 10 zile pe site-ul www.cjcluj.ro. impreuna cu anuntul datei la care se va face achizitia. Anuntul de atribuire a contractului de achizitie publica directa si contractul de achizitie vor fi postate pe site-ul www.cjcluj.ro. in 24 de ore de la momentul incheierii contractului de achizitie.

1.4 Achizitiile de lucrari situate in intervalul valoric de 30.000 Euro-50.000 Euro (fara TVA)- echivalent in lei se desfasoara conform urmatoarei proceduri: caietul de sarcini/cerea de oferte/ anuntul de intentie si orice alte documente relevante se posteaza timp de 15 zile pe site-ul www.cjcluj.ro. impreuna cu anuntul datei la care se va face achizitia. Anuntul de atribuire a contractului de achizitie publica directa si contractul de achizitie vor fi postate pe site-ul www.cjcluj.ro. in 48 de ore de la momentul incheierii contractului de achizitie.

1.5 Achizitiile de lucrari situate in intervalul valoric de 50.000 Euro-100.000 Euro (fara TVA)- echivalent in lei se desfasoara conform urmatoarei proceduri: caietul de sarcini/cerea de oferte/ anuntul de intentie si orice alte documente relevante se posteaza timp de 20 zile pe site-ul www.cjcluj.ro. impreuna cu anuntul datei la care se va face achizitia. Anuntul de atribuire a contractului de achizitie publica directa si contractul de achizitie vor fi postate pe site-ul www.cjcluj.ro. in 48 de ore de la momentul incheierii contractului de achizitie.

1.6 Prima şi ultima zi din termenul stabilit pentru postarea pe site-ul www.cjcluj.ro nu se iau în calcul.

1.7 Deschiderea ofertelor se va realiza în termen de 3 zile de la data limită de depunere a ofertelor. (se va lua în calcul inclusiv data expedierii prin poştă a ofertelor)

1.8 In situatiile in care nu exista nici o oferta depusa in conditiile statuate la art. 1.1. -1.5. se va apela la Catalogul SEAP pentru derularea achizitiei.

1.9 In situatia in care nu se va putea definitiva achizitia nici prin intermediul Catalogului SEAP, procedura de achizitie directa se va desfasura prin licitatie publica deschisa derulata prin intermediul sistemului electronic SEAP”.