Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, delegat recent cu atribuţii de preşedinte, a anunţat public că doreşte să mute toate secţiile de urgenţă ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, constituite acum în sistem pavilionar, într-o unitate medicală de tip monobloc, în care secţiile să funcţioneze în regim integrat. În ceea ce priveşte locaţia acestei noi unităţi medicale, Seplecan a declarat că o echipă de implementare a proiectului va avea misiunea „identificării spaţiilor şi terenurilor celor mai adecvate pentru edificarea unei astfel de construcţii, precum şi clădiri existente, compatibile cu cerinţele funcţionării unui spital de tip monobloc”.
Din moment ce Consiliul Judeţean Cluj dispune deja de teren pentru construirea unui asemenea spital, la Floreşti, atenţia ne este îndreptată către achiziţia de clădiri „compatibile”, în acest sens fiind vehiculată cumpărarea unei clădiri private, deţinută de CBC Development, cu care CJ a purtat discuţii în urmă cu mai mulţi ani.
În 2010, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerului Sănătăţii, în urma inspectării locaţiei de la Tetarom I, unde este situată clădirea CBC, preciza că respectiva clădire din parcul industrial nu poate înlocui soluţia finală, Spitalul Regional de Urgenţă de la Floreşti, chiar dacă ar fi există, motivând că acolo există un număr mic de paturi care ar putea să fie amenajate, posibilitate redusă de extindere şi probleme cu accesul.
„Consilierii PDL din Consiliul Judeţean Cluj nu au fost consultaţi cu privire la nicio cumpărare de clădire. Dacă e vorba de clădirea CBC Development din Tetarom I, ea nu corespunde pentru a fi spital de urgenţă”, a declarat preşedintele executiv al PDL Cluj, Alin Tişe.
„Consilierii judeţeni ai PDL nu vor susţine implicarea banilor publici într-o clădire care, sub pretextul că e singura din Cluj trebuie cumpărată şi nici sub pretextul că secţiile de urgenţă actuale trebuie comasate fără a stabili concret costurile relocării şi sursa de finanţare. PDL susţine şi va propune continuarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă din Foreşti, cel început în mandatul meu la Consiliul Judeţean Cluj”, a adăugat senatorul clujean.
Contactat de ClujAzi.ro, Mihai Seplecan nu a negat explicit informaţia legată de CBC, nici nu a confirmat-o. Vicepreşedintele CJ a menţionat că în analiza comisiei Consiliului Judeţean „Este vorba de terenuri goale, clădiri compatibile, care pot fi compatibile cu acest proiect. Vom face o comisie, se vor face analize, iar luni-marţi vom anunţa public rezultatul analizei. Vom discuta cu proprietarii, vom trimite la faţa locului un evaluator, vom face licitaţie şi vom cere aviz de la Ministerul Sănătăţii”.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, înfiinţat în anul 1948, este una dintre cele mai mari unităţi sanitare cu paturi din România şi are o structură complexă, cu 1592 de paturi organizate în 34 secţii clinice în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale. Spitalul este structurat pavilionar şi îşi desfăşoară activitatea în peste 20 clădiri, majoritatea situate în centrul Clujului, pe strada Clinicilor nr. 3-5 şi pe strada Victor Babeş nr. 43. Tot în structura spitalului funcţionează singura Unitate de Primire Urgenţe adulţi din municipiul Cluj-Napoca, precum şi un Ambulatoriu Integrat compus din cabinete în toate specialităţile corespunzătoare secţiilor clinice. În prezent, spitalul are peste 3000 angajaţi, din care circa 1450 sunt cu studii superioare.