Dezastru pe fonduri europene: Întreg Centrul de Management Integrat al Deşeurilor riscă să alunece spre Centura Ocolitoare la următoarea ploaie

de admin

Expertiza realizată de firma Arcon Serv, la depozitul ecologic de deşeuri aflat în construcţie în zona Pata Rât, a arătat că la orice ploaie mai serioasă, întreg depozitul poate aluneca înspre partea de Est, pe unde trece şi Centura Ocolitoare a Municipiului Cluj-Napoca. Expertiza a fost prezentată în data de 1 septembrie la nivelul Ministerul Mediului.centru deseuri cluj8

Expertiza arată clar că au greşit atât antreprenorul, cât şi inginerul de şantier şi proiectantul

La faţa locului s-au descoperit mai multe zone unde apa bălteşte din cauză că sistemul de drenare a apei nu a fost realizat în mod corespunzător. De asemenea, s-a descoperit că sistemul de drenaj poate fi înfundat cu pământ şi că fundul celulei de depozitare a deşeurilor a fost săpat la o cotă cu 2 metri mai mică decât cea prevăzută în proiect, lucru care micşorează evident capacitatea de stocare.

Reţeta dezastrului mai conţine şi nişte săpături efectuate “maliţios” de firma Napoca Construcţii la baza unui dig, de unde au fost furate 1000 de basculante de pământ, sub pretextul “amenajării digului”, în acest sens fiind depusă în luna aprilie şi o plângere la Secţia 7 Poliţie, întreaga zonă fiind supusă surpării.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, cei trei metri de fundaţie izolantă care ar fi trebuit să oprească infiltraţiile de apă au fost execcutaţi necorespunzător, iar fie că plouă puternic, fie că depozitul se umple, în maxim 5 ani întreg dealul va alunecă înspre centură.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, proiectul poate fi remediat dacă se stinge conflictul existent între proiectant şi constructor. De o parte proiectantul îl acuză pe constructor, asocierea Arzwanger SA că nu a respectat indicaţiile din proiect, asocierea acuză proiectantul că are un proiec greşit întocmit. De asemenea, constructorul susţine că responsabilitatea pentru lucrările efectuate greşit aparţine subcontractorului, firma Napoca Construcţii SA.

“Astăzi a plecat către toţi factorii implicaţi expertiza, au 5 zile să ne prezinte poziţia lor. Tot astăzi am formulat la adresa lor o solicitare ca în 28 de zile să remedieze deficienţele neconforme, după care vom avea cu toţii o întâlnire cu ministrul Fondurilor europene pentru a vedea cum putem continua lucrarea şi să beneficiem în continuare de finanţare europeană”, a adăugat Oleleu.

Mariana Raţiu, director al Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii, a explicat că termenul iniţial de finalizare al proiectului era până în 19.10.2014, însă pot fi considerate cheltuielile eligibile până la începutul lui 2016.

Deocamdată mai există un rest de fonduri în valoare de 45 milioane de lei rămase necheltuite.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.