Miercuri, în localitatea poloneză Krynica, unde s-a desfășurat o conferință pe tema „Europa Carpaților”, Borbély László, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, s-a pronunțat în favoarea întăririi relațiilor în interiorul regiunii Carpaților și a subliniat importanța geo-politică a statelor din Bazinul Carpatic.
În alocuțiunea susținută în cadrul conferinței, Borbély László a spus că în apropierea României, în special pe teritoriul Ucrainei, s-au format focare de conflicte care se soldează în fiecare zi cu pierderi de vieți omenești.
„Fiecare politician responsabil trebuie să ia poziție de partea păcii, trebuie să își aume un rol în opoziția împotriva agresiunii Rusiei. În acest scop, trebuie folosite toate instrumentele politice și diplomatice” – a arătat Borbély. El a adăugat că, un rol important revine summit-ul NATO, care se desfășoară zilele acestea în Țara Galilor, iar rolul și răspunderea statelor membre în Convenția Carpatică crește – pe de o parte, pentru că mai multe dintre ele formează granița răsăriteană a Uniunii Europe și a NATO, iar pe de altă parte, din cauza faptului că majoritatea acestor țări sunt extrem de expuse la aceste focare de conflicte.
„Participanții la această conferință și-au exprimat, în unanimitate, solidaritatea cu Ucraina, și au adresat un apel parlamentelor țărilor membre în Convenția Carpatică, pentru ca în perioada următoare ele să își facă auzite, împreună,vocile, și în cadrul Uniunii Europene și al NATO. Participanții la conferință se opun agresivității Rusiei și îndeamnă la restabilirea stabilității în regiune – poziții incluse și într-o Declarație comună”.
La conferința de la Krynica au participat Marek Kuchcinski – vicepreședintele Sejm-ului, camera inferioară a Parlamentului Poloniei, Németh Zsolt – președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Hörcsik Richárd – președintele Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Ungariei, precum și alți parlamentari și președinți de comisii parlamentare din Ucraina, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Serbia și Belarus.