ClujAzi

Fii informat!

Clujul devine capitala mondială de AIKIDO în această săptămână

Clujul devine în această săptămână capitala mondială de AIKIDO, arta marţială cea mai elegantă, care are numai învingători. Este cea mai mare manifestare de gen din Europa de Sud-Est şi totodată o premieră pentru România, care va fi vizitată astfel de reprezentanţi din peste 20 de ţări şi peste 500 de practicanţi de aikido.aikido

„Scopul unui aikidoka este să fie mai bun decât era el cu o zi înainte. Ca organizaţie, avem acelaşi scop – să fim tot mai buni, dar nu într-o competiţie cu alţii, ci chiar cu noi. Evenimentele din 8-14 septembrie sunt o dovadă că paşii pe care îi facem sunt în această idee. Comitetul Director e la Cluj-Napoca. Cei mai mari maeştri de Aikido sunt în această săptămână la Cluj-Napoca. Acestea amândouă sunt premiere pentru ţara noastră”, a declarat Dorin Marchiş, preşedintele Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, organzator al dublului eveniment.

Comitetul Director se întâlneşte o dată la patru ani în afara Japoniei şi o dată la patru ani în Japonia.

„În Europa de Est, poziţia României este foarte importantă pentru că este una din organizaţiile cele mai mari din această regiune, cu potenţial uriaş, pentru că are legătură cu multe alte ţări importante. Asistăm la prima conferinţă care are loc într-o ţară care s-a alăturat atât de recent Federaţiei. Aikido din păcate nu a beneficiat de o răspândire foarte bună în Europa de Est, până să ajungă şi în Rusia. Trebuie să avem în vedere şi faptul că Aikido este o artă marţială tânără, Federaţia fiind înfiinţată abia la finalul anilor 70”, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale de Aikido, Peter Goldsbury Sensei.

Una dintre temele care vor fi discutate la Cluj-Napoca va fi îmbunătăţirea strategiei de comunicare, pentru strategia de dezvoltare a organizaţiei internaţionale de Aikido.

„Ne-am dat seama de atractivitatea acestor arte marţiale pentru populaţia întregii Planete la competiţia internaţională organizată în S. Petersburg, în 2013, când unul din cele 15 sporturi de contact, Aikido, singurul care nu are competiţie, a primit feedback pozitiv din partea organizatorilor care doresc să vadă competiţii de contact. Se pare că Aikido are o popularitate mai mare decât sporturile sângerase de contact, care nu au asemenea eleganţă şi fluiditate”, a adăugat Kei Izawa Sensei, secretarul general al IAF.

La Cluj-Napoca îl vom avea ca oaspete şi pe strănepotul direct al fondatorului acestui sport, OSensei Ueshiba Morihei, alături de instructorul principal de la Aikikai Hombu Dojo din Tokio – sediul central al Aikido-ului mondial, Ueshiba Mitsuteru Waka Sensei.

Comitetul Director va analiza şi diferite strategii pentru recunoaşterea naţională a Aikido-ului, inclusiv de către Guvernul României, un impediment fiind faptul că Aikido nu are competiţie.

„Am văzut că direcţia lumii este spre violenţă, inclusiv în jocurile video sau programele tv, care au în latura de entertainment o parte de violenţă. Aikido este o artă marţială a păcii, care nu are pierzători sau câştigători. În loc să promovăm competiţia agresivă, noi promovăm antrenamentul fizic, care întăreşte caracterul. Suntem foarte activi fizic, însă fără să fim violenţi. Victoria adevărată nu este împotriva oponentului, ci împotriva ta. Spre deosebire de alte arte marţiale, Aikido poţi să practici şi la 80 de ani. Chiar şi poliţia din Japonia trebuie să cunoască tehnicile de Aikido”, a precizat Kei Izawa.

Fundaţia Română de Aikido Aikikai a dezvoltat deocamdată 56 de cluburi de arte marţiale din 44 de oraşe.