ClujAzi

Fii informat!

Cemacon își extinde din 2015 capacitatea cu încă o linie de producție în Sălaj

Cemacon, producătorul autohton de blocuri ceramice, aplicăo nouămăsură îndrăzneață pentru piața materialelor de construcții din România: creșterea capacității de producție. Pe o piață care stagnează, Cemacon este singura companie din industria de zidărie care adoptă această strategie. De la începutul anului 2015, gama EVOCERAMIC se va produce atât în fabrica de la Recea, județul Sălaj, cât și pe linia optimizată din fabrica de la Zalău, care a fost pusă în funcțiune în anul 2007, și s-a aflat în conservare în ultimii trei ani, din cauza scăderii pieței construcțiilor. Linia de fabricație din Zalău trece printr-un proces amplu de retehnologizare și modernizare, astfel încât săîntrunească strandardele de calitate și eficiență de cost precum fabrica CEMACON de la Recea, cea mai mare și modernă facilitate de producție de blocuri ceramice din România. Ca urmare a redeschiderii fabricii din Zalău, Cemacon creează 65 de noi locuri de muncă.cemacom

Măsura a fost necesară întrucât, în 2014, CEMACON a atins pragul maxim al capacității de producție de la Recea. Din luna iunie, cererea de produse Evoceramic depășește stocurile disponibile ale Cemacon.În contextul unei cereri peste posibilitățile actuale de producție, confirmată și de triplarea cifrei de afaceri a companiei în ultimii patru ani, managementul CEMACON a luat decizia de a valorifica activul reprezentat de fabrica din Zălau. În urma scenariilor de dezvoltare analizate, a rezultat că retehnologizarea fabricii din Zalău este soluția cea mai eficientă din perspectiva timpului necesar pentru implementare și a investiției.

„Pentru prima dată de la apariția crizei,în 2008, am constatat cât de dificil este să gestionezi o cerere de produse din ce în ce mai mare,pe care sănu o poți satisface, din cauza stocurilor insuficiente. Am început prin a căuta soluții de dezvoltare în afara companiei, orientându-ne către preluarea altor producători sau către construirea unei fabrici noi. Dar am constatat că aceste soluții sunt foarte costisitoare, atat din punctul de vedere al timpului necesar pregătirii pentru producție,câtși al investițiilor. Ne-am întors, astfel, către propria facilitate de producție nevalorificată, care se află încă la stadiul tehnologic al altor producători din piață. Investițiile necesare pentru retehnologizarea, modernizarea și pregătirea ei pentru gama EVOCERAMIC sunt mai mici decât oricare dintre celalte soluții investigate, în plus, această soluție ne permite să începem producția încă din primul trimestru al anului 2015”, a spus Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al CEMACON.

Gradul de utilizare a fabricii de la Recea, unde compania are cea mai performantă linie de acest fel din Europa de Sud-Est, a crescut de la an la an, odată cu vânzările și rezultatele companiei. În 2010, linia era utilizată în proporție de 34%. În 2011 a crescut la 67% iar un an mai târziu la 83%. Anul 2013 a marcat lansarea unui nou portofoliu de produse, gama de cărămizi EVOCERAMIC. Datorită acestui fapt, linia de producție a fost utilizată la 88% din capacitatea sa anul trecut.

Noile blocuri ceramice s-au impus rapid în piață datorită caracteristicilor inovatoare. Cărămizile EVOCERAMIC audimensiuni și caracteristiciatipice, ceea ce permite realizarea construcțiilor mai rapid și cu costuri considerabil reduse. Portofoliul include și cărămida EVOCERAMIC 44 SUPER TH, singura cărămidă din România care nu necesită termoizolație.Astfel, beneficiarul economisește sume considerabile de bani, care ar fi fost cheltuite pe o cantitate suplimentară de blocuri ceramice, materiale auxiliare și manoperă.

„Performanța deosebită obținută de echipa de vânzări condusă de Viorel Iacobîmi dă încredere că în 2015 vom deveni,și din punctul de vedere al vânzărilor, al doilea jucător din România și primul din Transilvania și Banat, realizând, astfel, unul din obiectivele stabilite acum 3 ani. Continuăm creșterea,iar această decizie poate deschide drumul altor investiții”, a explicat Liviu Stoleru.

În primul semestru al anului 2014, Cemacon a înregistrat o creștere cu 41% a cifrei de afaceri față de aceeași perioadă a anului trecut, venituri din vânzări mai mari cu 35%, un profit operațional în creștere cu 97% și profit net de 2,27 milioane de lei.