Cea mai mare nevoie în caz de violenţă în familie este informarea victimelor, care de cele mai multe ori nu îşi cunosc drepturile. De exemplu, foarte puţine victime ale violenţei în familie ştiu că se pot apăra de agresor prin solicitarea unui ordin de protecţie din partea autorităţilor.
Prin acest ordin de protecţie, agresorul poate fi evacuat temporar din locuinţă, chiar dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, legiuitorul punând astfel, pe prim plan, viaţa şi sănătatea victimei.
În plus, se prevede reintegrarea victimei şi a copiilor în locuinţa părăsită temporar şi obligaţia agresorului de a păstra o distanţă minimă, stabilită de instanţă, faţă de victimă, copiii acesteia sau un alt membru al familiei.
Totodată, agresorul are obligaţia de a preda poliţiei armele deţinute.
Durata ordinului de protecţie este de şase luni, cererile se judecă în regim de urgenţă, iar instanţa poate emite acest ordin în aceeaşi zi cu ziua depunerii.
Emiterea unui nou „Ordin de protecţie” se face în cazul în care agresorul a încălcat o măsură de protecţie, inclusiv neparticiparea acestuia la consiliere psihologică, psihoterapie sau tratament, care sunt gratuite.
Multe dintre victimele violenţei în familie nu cunosc însă informaţiile necesare pentru obţinerea unui ordin de protecţie.
Pentru a solicita un ordin de protecţie este necesară completarea unei cereri tip care va fi inregistrată la Judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau resedinţa victima.
Persoana care depune cererea poate beneficia de asistenţă juridică şi reprezentare gratuită.
Emiterea ordinului de protecţie se bazează pe dovezi ale violenţei la care a fost supusă victima: certificat medico-legal, proces verbal de constatare de la Poliţie sau doi martori care nu sunt membri de familie.
Punerea în executare a ordinului de protecţie este realizată de Poliţie, iar încălcarea acestuia de către agresor reprezintă infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.
În cursul anului 2013, la nivelul unităţilor de poliţie de pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 15 ordine de protecţie. În 14 cazuri, aceste ordine au fost instituite faţă de persoane de sex masculin, iar într-un singur caz – faţă de o femeie.