Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la desfăşurarea primului curs de jurnalism din România, la Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj a organizat un simpozion special, dedicat unei teme sensibile, care stârneşte multe discuţii aprinse: relaţia dintre industria media şi învăţământul jurnalistic.
Peste 100 de persoane s-au aflat la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, la deschiderea lucrărilor simpozionului de jurnalism. Printre aceştia s-au aflat, alături de studenţi, specialişti mass-media din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Craiova, Sibiu, Galaţi şi Arad, precum şi din Germania, SUA, Franța şi Republica Moldova.
„Am venit cu inima deschisă la această facultate, una din cele mai dinamice şi deschise din cele 21 de facultîţi ale Universităţii Babeş-Bolyai şi nu spun gratuit acest lucu, trebuie să recunoaştem cu toţii de la nivelul conducerii UBB, că la FSPAC se produce în fiecare săptămână ceva interesant, modern, util, avansat. Cred că trebuie sa accentuăm că Facultatea îşi îndeplineşte misiunea. Aparent facultatea este destul de eterogenă: administraţie, jurnalism, ştiinţe politice, totuşi se vede foarte bine că aici s-a construit o echipă inimoasă, poate nu suficient de extinsă cum ar merita aceste domenii, dar care se străduie continuu să îmbunătăţească oferta educaţională şi imaginea facultăţii. FSPAC s-a dovedit a fi în ultimii ani ca un motor al universităţii noastre, care şi-a asumat foarte multe demersuri de pionierat în ceea ce priveşte cooperarea internaţională, lansarea de programe de studii de actualitate, cu atractivitate în rândul studenţilor şi trebuie să apreciem foarte mult aceste eforturi. Am răsfoit programul simpozionului, am găsit multe comunicări şi idei actuale, interesante, este foarte important şi va fi o ocazie foarte bună să se dezvolte destul de multe dezbateri legate de situaţia jurnalismului de astăzi, de situaţia studenţilor de la Jurnalism şi de oportunitatea de a-şi dezvolta cariere recompensatoare, iar când vor reveni la facultate peste mulţi ani, să constatăm cu toţii că aceste începuturi s-au concretizat, s-au consolidat”, a declarat prorectorul UBB, Marcel Pop.
Decanul Călin Hinţea a transmis invitaţilor simpozionului că FSPAC este o facultate foarte complexă, cu multe domenii de specializare, cu linii de studii în română, maghiară, germană şi engleză, împreună cu diplome de certificare duble, româno-americane. „Facultatea se extinde mult pe piaţa internaţională, ne dorim să diversificăm cât mai mult acest domeniu, mult mai atractiv acum. Tot timpul se întâmplă ceva aici, tot astăzi avem, spre exemplu, relansarea UBB Radio”, a adăugat decanul.
Amfitrionul evenimentului a fost conducătorul catedrei de Jurnalism a UBB, prof. univ. dr. Elena Abrudan.
Invitatul special al acestui simpozion a fost Ioana Pârvulescu, redactor timp de peste 10 ani al revistei România literară, distinsă în 2013 cu Premiul European pentru Literatură şi cu Premiul pentru critică literară al Uniunii Scriitorilor din România, coordonatorul colecţiei „Cartea de pe noptieră” la Humanitas. Ioana Pârvulescu a susţinut în prima zi a simpozionului de jurnalism o prelegere cu privire la senzaţionalul din presă, de la începuturi şi până astăzi.
Profesorul Ilie Rad, conducătorul Şcolii doctorale de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării din cadrul UBB, coordonatorul simpozionului naţional de jurnalism, a acordat cu acest prilej trei distincţii speciale, lui Mihai Coman, pentru contribuţia avută la dezvoltarea învăţământului jurnalistic din România (primul decan al FJSC, au torul a multor cărţi de specialitate în jurnalism), lui Călin Hinţea, editorul Revistei Transilvană de Științe Administrative (în top 20 publicaţii de specialitate pe plan mondial), respectiv Ioanei Pârvulescu, pentru modul creativ în care a utilizat presa în lucrările sale.
O premieră a simpozionului din acest an a constat în faptul că studenţii au avut posibilitatea să intervină în cadrul dezbaterilor şi să-şi exprime punctul de vedere în legătură cu modul în care sunt trataţi atât de facultăţi, cât şi de industria media (la programele de practică sau imediat după angajare), la rubrica „Vocea studenţilor”.