ClujAzi

Fii informat!

Cea mai mare şi mai modernă sală polivalentă din România a fost inaugurată la Cluj-Napoca

Cea mai mare Sală Polivalentă din România a fost inaugurată luni seara la Cluj-Napoca, după lucrări de construcție care au durat 19 luni și în urma unei investiții de 70 de milioane de lei de la bugetul local al Primăriei Municipiului Cluj‑Napoca.

Peste 1.100 de oameni au lucrat la ridicarea ei, însumând mai mult de 260.000 de ore de muncă. Sala Polivalentă a fost ridicată de asocierea de firme condusă de constructorul sibian CON-A, proiectată de Dico & Țigănaș. Structura a fost gândită de specialiștii Plan31RO, instalațiile au fost executate de Nisal, iar dotările sportive asigurate de Intersport. Beneficiarul lucrării este Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Rezultatul este unul pe măsură: o clădire multifuncțională, care la apăsarea unui buton își poate schimba configurația pentru a găzdui competiții sportive sau mari evenimente culturale. Sala Polivalentă se remarcă prin design, depășirea unor recorduri în construcții și folosirea unor tehnologii de ultimă oră, de la scaunele retractabile până la cel mai modern sistem video dintr-o Sală Polivalentă din România.

Sala este omologată pentru baschet, volei și handbal. De asemenea, Sala Polivalentă poate găzdui competiții internaționale de box, arte marțiale, gimnastică, karate, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Capacitatea sa variază între 6.100 de locuri în cazul unui meci de hochei și până la 9.700 de locuri, în cazul meciurilor de box; numărul spectatorilor în cazul unor concerte sau congrese profesionale poate ajunge până la 10.000.

Pentru spectatori, Sala Polivalentă oferă un parking subteran de 443 de locuri, din care 18 rezervate persoanelor cu dizabilități, zone de garderobă și bar, zone speciale VIP cu acces separat și săli de conferință. Un centru media le este dedicat jurnaliștilor care vor transmite competițiile – caruri TV, reporteri și comentatori. Sportivii vor avea la rândul lor toate facilitățile cerute de regulamentele internaționale, nu doar pentru joc, ci și în zonele de vestiare sau pentru pregătirea fizică, prin sala de antrenamente și cea de fitness.

Baschetbaliștii de la „U” Mobitelco și handbaliștii clubului „U” Jolidon au fost primii sportivi care au evoluat pe suprafața de joc a Sălii Polivante, în demonstrații organizate în cadrul evenimentului inaugural de luni seară.

Tot atunci, mari campioni ai sportului românesc au tăiat panglica acestei investiții: Simona Richter, laureată a jocurilor olimpice la Judo, Ciprian Porumb, căpitanul echipei de Cupa Davis a României, Mircea Barna, omul cu 50 selecții în naționala de baschet a României, atleta Eva Zorgo, multiplă campioană la atletism, și Remus Cîmpeanu, omul care vreme de 10 ani a purtat banderola de căpitan al Universității Cluj.

„Avem aici, la Cluj, o adevărată bijuterie a sportului și divertismentului. 40.000 mp construiți, tehnologie de nivel înalt, sală separată de antrenamente, suprafețe de joc la standarde internaționale pentru o paletă extrem de largă de sporturi, pardoseală demontabilă și tribune retractabile care permit amenajarea unei scene. Sunt convins că clujenii vor fi încântați să vină aici să se delecteze şi să își susțină echipele favorite!”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Clădirea, proiectată de Dico & Țigănaș, a fost gândită în așa fel încât să fie atât memorabilă vizual și integrată în peisaj alături de stadionul Cluj Arena din vecinătate, cât și multifuncțională și izolată optim din punct de vedere termic și fonic. „Sala Polivalentă își începe existența prin a se adăuga ca prezență în silueta malurilor Someșului, făcând legături prin noi spații publice între zonele de promenadă cele mai dragi clujenilor. Ea este gândită să intre în dialog cu privitorii, reflectând lumina soarelui și starea cerului prin geometria plaselor dantelate care îmbracă fațadele și pe care am ales-o ca simbol fizic al jocurilor cu mingea. Înăuntru, comunitatea clujeană are la dispoziție cel mai amplu spațiu interior din oraș, extrem de flexibil, cu ambianță adaptabilă, pe care îl poate folosi creativ”, a declarat arh. Șerban Țigănaș, președintele Dico & Țigănaș.

Construcția realizată de CON-A deține deja un record: este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor. Compania CON-A a terminat lucrările în doar 19 luni, față de 36 de luni – termenul de execuție.

„Acum 40 de ani, în 1974, la București se inaugura o sală polivalentă cu 5.300 de locuri. A fost nevoie de patru decenii pentru ca acest record să fie depășit. Ne simțim onorați să fim constructorii care au realizat această performanță și care oferă nu doar Clujului, ci întregii țări, un spațiu dedicat performanței și excelenței în sport”, a declarat președintele grupului CON‑A, ing. Mircea Bulboacă.

Sportivii vor beneficia aici de cele mai bune condiții, atât pentru antrenamente, cât și în competițiile oficiale: vestiare cu toate condițiile cerute de marile competiții internaționale, săli de antrenament și de fitness.

Spectacolul de pe teren va fi completat de proiecțiile de pe un video box de ultimă generație. Patru ecrane cu LED-uri, de 5 pe 3 metri, similare celor folosite în NBA, vor oferi posibilitatea transmiterii în direct a meciului, difuzarea unor reluări ale fazelor disputate și vor contribui la animarea atmosferei la alte tipuri de evenimente.

Existența unui asemenea spațiu va face posibilă venirea la Cluj a lui James Blunt, care va susține primul concert în noua sală, în 31 octombrie, sau organizarea celui mai mare Youth Party din România, cu artiști precum Rudimental sau Chicane, în 21 noiembrie, în cadrul Transylvania Music Event.

“Le mulţumesc clujenilor pentru că datorită lor avem această bijuterie sportivă şi de diverstisment, iar cel mai important e că am pus Clujul pe harta europeană a sportului şi sperăm ca aici să auzim imnul naţional al României, imnurile altor naţionale care vor juca aici diferite competiţii sportive. Şi preţurile le-am stabilit ca să avem tot timpul activităţi, iar clujenii să-şi permită să vină la un meci de handbal sau baschet sau să vină la concert. Terenul e foarte bun, la handbal am încerat să-mi amintesc şi eu ceva din lecţiile de handbal din generală, dar au mai trecut anii”, a declarat Emil Boc, după ce a executat mai multe lovituri de la 7 metri.

Pre Consiliului Judeţean Cluj, delegat cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan, a menţionat că acum Clujul-comoară are două perle: alături de Cluj Arena, realizată de Alin Tişe, stă acum şi noua sală polivalentă.

„Felicitări primăriei pentru această mare realizare pentru viitorul sportului clujean şi naţional. Felicitări primarului Emil Boc. Sunt fericit că în anul 2009, când eram preşedinte al CJ Cluj am decis să transmitem terenul de sub polivalentă de la CJ la Primărie pentru construirea acestui obiectiv!”, a spus senatorul Alin Tişe pe pagina sa de Facebook.

Sala va fi condusă de un Consiliu de Administraţie stabilit de Consiliul Local Cluj-Napoca.

sala polivalenta17

sala polivalenta

sala polivalenta4

sala polivalenta5

sala polivalenta7

sala polivalenta8

sala polivalenta9

sala polivalenta10

sala polivalenta12

sala polivalenta16