Judeţul Cluj este primul din România care va avea iluminate toate trecerile de pietoni, pentru evitarea accidentelor rutiere.
„În calitate de consilier județean, consider că autoritățile județene pot şi trebuie să intervină pentru a schimba lucrurile, iar una din măsurile care se poate întreprinde este iluminarea tuturor trecerilor de pietoni de pe drumurile județene din Cluj. Aceasta se realizează prin montarea unor corpuri de iluminat de tip led, deasupra axului drumului, cu ajutorul unor stâlpi în formă de unghi drept. Aceste corpuri de iluminat au un consum extrem de mic iar durata lor de funcţionare este mare. Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de faptul că drumurile judeţene fac parte din domeniul public al Judeţului Cluj şi sunt în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj, consider necesară şi oportună iniţierea demersurilor şi stabilirea tuturor etapelor necesare în vederea realizării acestei investiţii”, a precizat consilierul judeţean Rareş Rusu (PMP).
Pentru proiect a fost alocată astăzi suma de 400.000 de lei, care ar urma să fie suplimentată în caz de necesitate din bugetul Consiliului Judeţean Cluj pe anul următor.
De implementarea proiectului se va ocupa Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat Cluj, în colaborare cu Poliţia Rutieră.
„Identificarea trecerilor de pietoni de pe drumurile judeţene va începe săptămâna viitoare, pe traseul dintre localităţile Luna şi Băişoara şi apoi spre zonele turistice Buru şi Muntele Băişorii”, a declarat directorul RAADPP Cluj, Mircea Avram.
Într-un interviu acordat site-ului ClujAzi.ro, Mircea Avram a dezvăluit că intenţionează să ilumineze toate drumurile judeţene, în special pe cele turistice, folosind energie verde şi finanţare de la Uniunea Europeană şi Banca Mondială.
„Luăm, de exemplu, drumul Luna-Buru – până sus, la Muntele Băişorii şi îl iluminăm cu leduri alimentate pe energie eoliană şi solară. Montăm sus un sistem de captare a energiei solare şi eoliene şi drumul respectiv îl iluminăm cu bani de la Banca Mondială şi Uniunea Europeană.
Gândiţi-vă ce va însemna să mergem pe două proiecte paralele, asfaltarea drumurilor şi iluminarea lor. Va fi şi un ajutor pentru primării, care nu vor mai plăti iluminatul public. Ce produce soarele ziua, noaptea regăsim în ledurile de pe drumuri. Proiectul va fi extins la toate drumurile. Poate la Dej vom folosi panouri solare. Vor veni specialişti care vor pune la punct aceste lucruri. În 5-10 ani se va face acest proiect”, preciza directorul RAADPP Cluj, Mircea Avram.