În luna septembrie, senatorul clujean Alin Tişe a semnat, în calitate de iniţiator, un proiect de lege care oferea românilor aflaţi în străinătate posibilitatea să voteze prin corespondenţă.
“Este un drept al tuturor cetățenilor români, indiferent unde au domiciliul sau reședința. Proiectul dă dreptul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate, să voteze prin corespondenţă. Există mijloace de control şi prin asta am putea să dăm şansa românilor din străinătate să voteze”, a declarat, atunci, vicepreşedintele PDL.
Mai multe proteste au avut loc în România şi în afara ţării după ce diaspora a fost umilită în ziua votului. Cetăţenii români care muncesc în străinătate au fost puşi să aştepte câte 6 ore la cozi pentru a vota (după ce unii dintre ei au străbătut sute de kilometri până la cea mai apropiată secţie e votare), pe motiv că nu au fost tipărite suficiente declaraţii pe propria răspundere.
„Cu siguranţă acest sistem de vot ar fi îmbunătăţit modalitatea de vot şi ar fi evitat astfel de situaţii. Am vorbit, ieri, telefonic cu doi români care erau în Bruxelles şi care au spus că belgienii şi cei din zonă s-au speriat de românii care au stat la coadă pentru că n-au mai văzut, fiind vecini cu consulatul şi ambasada, nu au văzut coadă când au votat ei şi nu înţelegeau ce e cu acea coadă de oameni care stăteau la vot. Cu alte cuvinte această lipsă de responsabilitate din ţară am transferat-o şi în străinătate. E absurd ca din cauza unui formular să nu poată fi exercitat un drept garantat de Constituţie. Am ajuns ca dintre un vot şi un formular, să refuzăm votul. Da, cred că acel proiect de lege pe care am văzut că îl susţine multă lume, ar fi eliminat această posibilitate de a producea în diaspora astfel de probleme. Şi cred că până la urmă aceasta va fi soluţia, votarea unui astfel de proiect care să permită românilor să voteze prin corespondenţă”, a adăugat, luni, senatorul Alin Tişe.