”Structurile materiale, arheologice, care au alcătuit frontiera Imperiului Roman vor fi cercetate și puse în valoare și pe teritoriul României, ele făcând parte din patrimoniul cultural universal. Prin acest demers științific se dorește promovarea turismului cultural și crearea de locuri de muncă prin serviciile conexe acestui domeniu” – a declarat ministrul Culturii, Hegedüs Csilla cu ocazia semnării ordinului prin care se instituie Programul Național „Limes”, dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României.
Totodată, prin acest ordin de ministru s-a instituit și comisia națională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice și înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.
”Este de datoria noastră de cetățeni europeni să apreciem la adevărata ei valoare moștenirea arheologică pe care o deținem. Consider că prin acest program național și prin munca specialiștilor din instituțiile care vor implementa programul – Muzeul Național de Istorie a României din București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe – ne vom alătura acelor state europene care au realizări considerabile în această materie. Limes-ul Imperiului Roman este tezaurul cultural al umanității, însă, pe teritoriul României nu a fost cercetat și pus în valoare așa cum s-ar fi cuvenit. Trebuie să facem acest efort profesional și instituțional pentru a recupera timpul și posibilitățile de care nu ne-am folosit până acum” – a declarat ministrul Culturii despre acest nou program național care se va derula în perioada 2015-2017 și va fi finanțat din bugetul Ministerului Culturii. Conform ordinului, membrii comisiei naționale responsabili pentru coordonarea programului vor fi desemnaţi de către muzeele, institutele de cercetare şi universităţile care au în jurisdicție sau în domeniul de cercetare aceste obiective. Proiectul are un caracter transnațional și interdisciplinar, ceea ce va produce un efect pe termen lung și va aduce beneficii economice pentru zonele în care se află obiectivele arheologice care formează granița romană.
Limes-ul roman străbate Transilvania, Oltenia și o mică parte din Banat și Muntenia, iar scopul programului este cercetarea și punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone.