În urma deciziei Consliului Local, la propunerea primarului Emil Boc de a crea un sistem public de burse şcolare pentru elevii clujeni, în măsură să încurajeze excelenţa în educaţie, în anul trecut s-a achitat suma de 9.205.630,85 de lei sub formă de burse şcolare – de merit, performanţă, studiu sau sociale. Acestei sume i se adaugă 73.000 de lei acordaţi elevilor clujeni olimpici, precum şi 7.000 de lei tinerilor absolvenţi care au luat nota 10 la examenul de Bacalaureat, totalul alocărilor ridicându-se, astfel, la 10 milioane de lei – sumă care a fost alocată pentru susţinerea educaţiei la Cluj-Napoca.
„Dorim să recomensăm efortul şi dorinţa elevilor de a învăţa, de a se educa, pentru că, viitorul Clujului depinde de acest lucru. Cu cât tinerii noştri vor fi mai instruiţi, cu atât mai mari vor fi şansele lor de acces la un nivel ridicat al calităţii vieţii, precum şi oportunitatea de dezvolta municipiul în direcţia pe care am identificat-o ca oportună, în urma elaborării strategiei municipiului pentru următorii ani”, a explicat primarul Emil Boc.
La mai bine de un an de la implementarea acestui nou sistem, ponderea burselor de performantă şi merit este în creştere, fapt care demonstrează implicit creşterea performanţelor şcolare ale elevilor din municipiul nostru. Practic 81,4% din totalul banilor au ajuns la cei cu rezultate bune şi excelente la învăţătură, (74,42 % dintre bursele acordate de municipalitate au fost cele de merit, 1,18% de performanţă 5,77 % burse de studiu), diferenţa de 18,6 % fiind bursele sociale – importante pentru a asigura accesul categoriilor defavorizate la actul de educaţie.
Cuantumul burselor este de 90 de lei pentru bursa de merit, 120 de lei, pentru bursa de performanţă, 70 de lei – bursa de studiu şi 60 de lei – bursa socială.
Bursele de care pot beneficia elevii clujeni care urmează cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat sunt: burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social.
Bursele de performanţă se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi
concursurilor şcolare naţionale organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării,
Tineretului şi Sportului, denumit în continuare MECTS; s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competiţiile internaţionale; au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale competiţiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de MECTS.