Filarmonica de Stat „Transilvania” lansează în această săptămână primul proiect din cadrul programului Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului în 2015, o lună dedicată tinerilor artişti, Month of Young Musicians. Scopul acestui proiect este de a susţine şi a promova tinerele talente şi debutul artistic, în cadrul a cinci concerte şi un recital cameral, pe perioada unei luni, pe scena Filarmonicii, organizate sub conceptul şi priorităţile programului SHARE.
Proiectul debutează vineri, 23 ianuarie, cu un prim Concert vocal-simfonic, susţinut de Corul şi Orchestra Filarmonicii, sub bagheta unuia dintre cei mai cunoscuţi dirijori din Transilvania, Jankó Zsolt, alături de alţi doi tineri solişti, violonistul Francesco Ionaşcu şi soprana Apollónia Egyed.
Din programul serii fac parte Preludiile semnate de Franz Liszt, Concertul pentru vioară nr. 1 de Dmitri Şostakovici şi lucrarea Stabat Mater de Francis Poulenc.
Month of Young Musicians propune tinerilor, şi nu numai, o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu cultural vast şi o mai bună cunoaştere a ceea ce are de oferit Capitala Tineretului în 2015, în materie de evenimente muzicale. Pentru mai multe detalii vă invităm pe website-ul oficial al Filarmonicii: www.filarmonicatransilvania.ro şi pe profilul proiectului Month of Young Musicians înscris pe platforma www.cluj2015.eu.
La doar 37 de ani, Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea de aproape 10 ani, iar începând din anul 2010, dirijor permanent al Operei Maghiare din Cluj, respectiv dirijor asistent al Orchestrei Festivalului din Budapesta, Ungaria.
Studiile sale includ cursuri de dirijat în Veneţia, la “Conservatorio di Musica Benedetto Marcello Vencice”, cu profesorul Giorgio Proietti şi cursuri de masterat în Viena, la “Universitat fur Musik und Darstellende kunst Wien”, cu profesorul Leopold Hager. În 2002, Jankó Zsolt a obţinut Diploma de Licenţă la secţia de dirijat orchestră, din cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj.
În perioada 1999 – 2013 a participat la numeroase cursuri de măiestrie în arta dirijatului, atât în România, cât şi la nivel internaţional: în Zürich, cu profesorul David Zinman, în cadrul Schleswig – Holstein Musik Festival, cu fondatorul Orchestrei Festivalului din Budapesta – Iván Fischer, cu profesorii László Tihanyi, Zoltán Pesko şi Péter Eötvös, însă şi la cursuri susţinute în cadrul International Bartok Seminar & Festivals.
Jankó Zsolt a avut plăcerea de a se afla la pupitrul dirijoral al mai multor orchestre şi filarmonici renumite din România şi Ungaria, însă nu numai. Amintim de Orchestra Festivalului din Budapesta, Konzerthausorchester în Berlin, Tonhalle Orchester în Zürich şi Parnu City Orchestra din Estonia.
Francesco Ionașcu s-a născut într-o familie de muzicieni la 21 decembrie 1991, la Venezia. A început studiul muzicii la vârsta de 4 ani, iar cel al viorii la vârsta de 6 ani, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, avându-i profesori pe Mariana Suma, Ioan Moldovan, Nicușor Silaghi , Valeriu Maior și Robert Truț. În prezent, Francesco este student la Royal College of Music din Londra la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin, fiind beneficiarul bursei RCM Foundation Scholarship.
Printre prestigioșii violoniști cu care a avut ocazia să lucreze în cadrul mai multor cursuri de măestrie se numără Pinchas Zukerman, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz.
Pâna la vârsta de 23 de ani, a susținut peste 90 de concerte în calitate de solist, cu prestigioase orchestre din România, cum ar fi Orchestra George Enescu din București, orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Târgu Mureș, Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Arad. Dintre dirijorii sub bagheta cărora a cântat îi amintim pe: Lawrence Foster (S.U.A.), Franz Lamprecht (Germania), Francois Robert Girolami (Franța), Alexandru Lăscae (Olanda), Gemesi Gheza (Ungaria), Cristian Mandeal, Sabin Păutza, Mihail Agafița, Horia Andreescu, Petre Sbârcea, Ilarion Ionescu-Galați, Tiberiu Soare, Cristian Sandu, Matei Pop, Vlad Agachi, Florin Totan şi Janko Zsolt.
De asemenea a susținut numeroase concerte în străinătate (Anglia, Germania, Franța, Italia, Spania, Ungaria), în locații importante precum St. James’s Piccadilly, Steinway Hall, St.Mary Abbots Church (Londra), Tonnhalle (Dusseldorf), Ambasada României din Paris și Londra, Theatre Municipal „Armand” (Salon de Provence), Teatro „Verdi” (Mantova), Ateneul Român și Sala Palatului (București).
Francesco Ionaşcu este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale, obţinând Premiul I la BPSE Chamber Music Competition, Londra, în iunie 2012, Premiul III și Premiul Asociației Criricilor Muzicali la Concursul Internațional Ștefan Ruha, în 2008, Premiul II la Concursul Internațional Jeunesse Musicales, în 2005, Premiul I și Premiul Special al Juriului pentru interpretarea piesei „Le streghe” de Paganini la Concursul Internațional Remember Enescu, în 2003, Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional A.Postachini de la Fermo-Italia, în 2002, iar în anul 2006 este finalist la Eurovision Young Musician.
Din anul 2008, Francesco este şi bursier SoNoRo, concertând alături de mari artiști: Daishin Kashimoto (concert maestru la Berliner Philharmoniker), Alexander Sitkovetski, Natalia Lomeiko, Diana Ketler, David Cohen, Bjorn Lewis (Londra), Petras Geniusas (Vilnius), Răzvan Popovici (Munchen), Bernhard Naoki Hedenborg (Viena), Reto Bieri (Berna).
Născută în 1985 la Târgu Mureş, soprana Apollónia Egyed a urmat Liceul de Muzică din oraşul natal, devenind ulterior studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde şi-a finalizat studiile de licenţă şi masterat, sub îndrumarea Elenei Andrieş Moldovan.
A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Ionel Pantea, Mariana Nicolesco, Constantin Nica şi Horiana Brănişteanu şi a fost distinsă cu Premiul „Srebrena Pahuljica” la Festivalul Internaţional de Iarnă de la Sarajevo (2013).
Solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Apollónia Egyed şi a înscris în repertoriu rolurile principale din opere ca Flautul fermecat, Nunta lui Figaro şi Don Giovanni de Mozart, Elixirul dragostei de Donizetti, Carmen de Bizet, Boema şi Suor Angelica de Puccini, Paiaţe de Leoncavallo, Şezătoarele la secui de Kodály şi Bizantyum de György Selmeczi.
A colaborat cu Opera Română din Cluj, cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, cu Teatrul Naţional din Târgu Mureş, dar şi cu Festivalul de Primăvară şi Festivalul „Armel” de la Budapesta.
Vineri, 23 ianuarie 2015, ora 19, Abonament nr. 12
Colegiul Academic
Concert vocal-simfonic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Janko Zsolt dirijor
Francesco Ionaşcu vioară
Egyed Apollónia soprană
Cornel Groza dirijorul Corului
Program:
Franz Liszt – Preludiile
Dmitri Șostakovici – Concertul pentru vioară nr. 1 în la minor, op. 77
Francis Poulenc – Stabat Mater
PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14